Stabil és bővülő lesz az ingatlanhitel-piac

 

Stabil, kiszámíthatóbb fix kamatozású hitelek felé tereli az ügyfeleket a Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó szabálymódosítása.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályozás szigorításának hatásait a Duna House Hitelcentruma által közvetített ügyletek alapján vizsgálták. A 110 elemű minta nyolcvan fővárosi és harminc vidéki, májusban folyósított hitelügyletet tartalmazott. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató mellett az ingatlanközvetítő a futamidő hosszát, és a felvehető hitel nagyságát is figyelembe vette a vizsgálat során.

A vizsgált ügyletek nyolcvan százalékát egyáltalán nem érintette volna a szigorított szabályozás, ezeknél a JTM mutató az október 1-től életbe lépő határértékek alatt volt. A maradék húsz százalékban kellett volna újragondolni a hitelügylet részleteit. Az átgondolást igénylő ügyleteknek a 85 százaléka fix kamatozású hitelkonstrukció választása esetén a felvett összeg nagyságának és a futamidő változtatásnak módosítása nélkül, de magasabb havi törlesztőrészlettel már megfelelt volna az új szabályozásnak.

Stabilan kiszámítható költség

A hosszútávú fix kamatozású hitelek ebben az esetben átlagosan 15 ezer forinttal magasabb, 121 ezer forintos törlesztőrészletet jelentenének a hitelfelvevőknek. Ez a kezdeti magasabb összeg minimum tíz évre stabilan kiszámítható pénzügyi terheltséget jelent az ügyfelek számára, szemben a rövid kamatperiódusú hitelek esetleges későbbi kamatemelések miatti jövőbeli többletterhével. Akik mégis a rövidebb távon kedvezőbb törlesztőrészlet megtartása mellett szeretnének megfelelni az új szabályozásnak, azok számára a hosszabb futamidő jelentheti a megoldást.

Duna House - tábla

A Duna House Hitelcentrum pénzügyi szakemberei szerint a szigorúbb követelményeket nem teljesítő hitelügyletek 95 százaléka könnyedén átalakítható, módosítható lett volna az új szabályok szerint. A vizsgált hitelek esetében az átlagos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató 27 százalék volt, a rövid kamatperiódusra fixált hitelek esetében pedig még az összátlagnál is kisebb, 24 százalékos JTM terheltséget tapasztaltak a szakemberek, amely pont az új szabályozás felső határa alatt helyezkedik el.

Bővebben a témáról itt olvashat.