Megregulázta az Airbnb-t a GVH

 

Precízebb tájékoztatást, pontosabb információt kell adnia az Airbnb-nek az árakról az ügyfeleiknek – így döntött a Gazdasági Versenyhivatal.

Elfogadta a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb Ireland, private unlimited company (Airbnb) kötelezettségvállalását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely még 2016 októberében indított eljárást az Airbnb-vel szemben. A vizsgálat oka az volt, hogy az Airbnb a díjakkal, költségekkel kapcsolatos tájékoztatásai megtévesztik a fogyasztókat.

A GVH közölte: az eljárásban vállaltak alapján az Airbnb köteles módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait a díjaival kapcsolatosan. A hivatal – tekintettel a kötelezettségvállalásra – jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki. Erre az érintett vállalkozás önkéntes vállalásai alapján nyílik lehetőség.

Közérdekű pontosítás

A hivatal emlékeztetett arra: a GVH több körben kérte az eljárás során az Airbnb által ajánlott kötelezettségvállalás pontosítását és kiegészítését, míg azt végül alkalmasnak találta arra, hogy a társaság magatartását összhangba hozza a jogszabályi előírásokkal, így szolgálva a közérdeket.

Stockphoto - !!EDITORIAL!!- airbnb - mobil - foglalás - laptop - zene

A vizsgálat lezárult: a jövőben pontosabb információt kell adnia az Airbnb-nek az árakról
Shutterstock fotó

Az Airbnb a többi között vállalta, hogy magyar nyelvű weboldalain:

  • a fogyasztók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (például a takarítási díjat és a további vendég után fizetendő díjakat) tartalmazó árat látják majd valamennyi felületen (asztali számítógépen, táblagépen, mobiltelefonon);
  • az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor pedig a fogyasztók az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet látnak majd arról, hogy a teljes árat – amelyet idegenforgalmi jellegű adók is növelhetnek – a dátum és a vendégek számának megadását követően ismerhetik meg.
  • a vállalások kiterjednek továbbá a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltérések megszüntetésére is.

A GVH kiemelte: a tájékoztatások előírt korrekcióját követően a szálláshelyeket keresők összességében több és pontosabb információt kaphatnak az árakról, így tudatosabb döntéseket hozhatnak. Az Airbnb a döntés kézhezvételét követő 120 napon belül köteles végrehajtani az előírt lépéseket, és a teljesítést igazolnia kell a versenyhivatal számára. A kötelezettségvállalás teljesülését a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrzi.

Az Airbnb közleményében megerősítette: minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az ügyfelek azt az árat lássak foglaláskor, amelyet majd fizetniük kell. A vállalat folyamatosan igyekszik frissíteni és javítani a feltüntetett árakat, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen a közösség számára.