A fővárosban kell a legtöbbet dolgozni egy átlagos lakásért

 

Hiába a fővárosban a legmagasabb a nettó fizetés, mégis itt kell a legtöbbet dolgozni egy ötven négyzetméteres lakásért: 113 havi, azaz mintegy tízévi fizetésre van szükség. Győr-Moson-Sopron megyében egy városi lakásra elég 84 havi nettó megyei átlagbér. Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Tolna megyében pedig vannak olyan községek, ahol egy száz négyzetméteres ház háromévi fizetésből kijöhet.

Miközben több jel mutat arra, hogy a budapesti lakáspiac kicsit visszafogottabbá vált, az ország többi településén azonban egyre inkább élénkül az ingatlanpiac. Jelentős eltérések láthatóak akkor is, ha lakások árát összevetjük a helyi fizetésekkel – derül ki az Ingatlan.com átfogó elemzéséből, amely az egyes megyékre jellemző nettó átlagfizetések alapján vizsgálta, hány havi keresetre van szükség egy átlagos száz négyzetméteres családi ház vagy egy ötven négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „Nemcsak a lakóingatlanok ára tér el egymástól megyéről megyére, de a nettó fizetések között is óriásiak a különbségek. Utóbbiak pedig alapvetően meghatározzák az adott térségben az ingatlanok iránti keresletet.”

Több mint 100 havi fizetés egy lakásért

A kínálati piac árai alapján Budapesten egy ötven négyzetméteres lakás június elején átlagosan 29,9 millió forintba került. Bár a fővárosban a legmagasabbak a nettó keresetek, a magas lakásárak miatt 113 havi – azaz közel tízévi – jelenlegi nettó fizetés kell az adott lakáshoz. Az országon belül itt kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért. Szintén több mint száz havi nettó fizetésre van szükség egy Somogy megyei nagyváros átlagosan közel 19 millió forintba kerülő ötven négyzetméteres lakásához. Pest megyében mintegy húszmillió forintért kínálják ezeket a városi lakásokat, ezekhez 103 havi nettóra van szükség.

társasház - építés - Budapest - ingatlan

Budapesten és Pest megyében több mint százhavi nettó kereset kell egy átlgos ingatlanhoz
Fotó: MTI

Balogh László közölte, hiába olcsóbbak a Pest megyei lakóingatlanok a fővárosiaknál, a nettó havi átlagkereset is több mint hetvenezer forinttal alacsonyabb, így nagyjából ugyanannyi ideig kell dolgozni egy-egy lakásért, mint Budapesten. Ugyanakkor egy budapesti átlagfizetésből hamarabb összejöhet egy Pest megyei ingatlan.

Bővebben a témáról itt  olvashat.