Idén elkezdődik a Fertő tó partjának fejlesztése

 

A terület-előkészítési munkálatokkal az idei év utolsó negyedévében elkezdődik a Fertő tó magyarországi partjának harmincmilliárd forintos turisztikai fejlesztése a Modern városok program keretében, ami az előzetes tervek szerint 2020-2021-re készül el, két ütemben – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Sopronban.

Kárpáti Béla hangsúlyozta, hogy a kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztés alapvetően meghatározza majd a turisztikai térség megítélését. A cél egy modern, családbarát turisztikai centrum létrehozása. Egyebek mellett fejlesztik a strand területét, olyan látogatóközpontot alakítanak ki, ahol a térség turisztikai érdekességeit mutatják be, sporttelepet és kempinget alakítanak ki, fejlesztik a vitorláskikötőt, és a jelenlegi háromszázról ötszázra növelik a horgászkikötőhelyek számát.

Modern és egységes fejlesztések várhatók

A beruházás eredményeként a közlekedési körülmények és a szolgáltatói létesítmények modernek és egységesek lesznek. Tima Zoltán építész azt hangoztatta, hogy ezzel a fejlesztéssel a tó magyar oldalának több évtizedes lemaradását pótolják. A tervezésnél azt is figyelembe vették, hogy a beruházás elemei ökológiai szempontból is fenntarthatók legyenek.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség, s a beruházással az is a céljuk, hogy az osztrák oldal szezonális kínálatával ellentétben a magyar oldal Sopronnal együtt az év minden évszakában minőségi szolgáltatást tudjon nyújtani, akár osztálykirándulások, edzőtáborok számára is.

A Fertő tó turisztikai célú fejlesztését is tartalmazó Modern városok program megállapodást 2015. március 25-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Fodor Tamás (Fidesz–KDNP), Sopron polgármestere. A megállapodás a tó fejlesztésén túl a közlekedést, a történelmi belváros műemlék épületeinek felújítását, valamint egy új ipari és gazdasági övezet kialakítását célozza.