Diákok és munkavállalók is keresik az albérleteket

 

Az utóbbi években átalakult az albérletpiac Budapesten és a nagy egyetemi városokban: a garzonlakásokat nemcsak a diákok, hanem a nagyvárosokba költöző munkavállalók is keresik. Debrecenben a garzonlakásokat havi 70 ezer forintért hirdetik kiadásra, Miskolcon 55 ezer, Pécsen 80 ezer forint a bérleti díj, Budapesten pedig 110 ezer forint. Szegeden 65 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, ami 44 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A garzonlakások kiadása az egyetemi városokban legalább 5 százalékos bruttó hozammal kecsegtet, Pécsen és Miskolcon ez akár 9 százalékos is lehet.

A napokban zárulnak az emelt szintű érettségi vizsgák, a diákok egy része pedig szeptembertől a felsőoktatásban folytatja a tanulmányait, s ez az adott városokban a bérelt lakások piacát is felpörgeti. Az Ingatlan.com elemzése szerint azonban az elmúlt években átalakult Budapest és a nagy egyetemi városok albérletpiaca, mert a diákoknak a konkurenciával is számolniuk kell.

Látványos javulás öt év alatt

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az egyetemi városok munkaerőpiaci szempontból jó helyzetben vannak, ezért sokan költöznek a nagyvárosokba jobb munkalehetőség és magasabb fizetés reményében. Emiatt pedig az adott városban munkát vállalók, többek között a friss diplomások is élénkítik az albérletpiacot. A hivatalos statisztikák szerint is látványosan javultak a munkaerőpiaci mutatók az egyetemi városokban. Budapesten a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által mért budapesti munkanélküliségi mutató a 2013. áprilisi szint 32 százalékára, 1,48 százalékra esett. Szegeden 6,51 százalékról 2,57 százalékra, azaz öt év alatt több mint 60 százalékkal lett kisebb a munkanélküliség. Debrecenben 48 százalékkal 5,02 százalékra csökkent a ráta.

Albérlet - grafi

Árak, városok, drágulás

Az állással rendelkezők tehát lényegében versenytársat jelentenek a felsőoktatás nappali képzéseibe tartó több mint 150 ezer diák közül azoknak, akik albérletben szeretnének lakni. A szakportál elemzéséből kiderül, hogy a diákok és fiatalok körében legnépszerűbb, maximum negyven négyzetméteres budapesti garzonlakásokat június elején átlagosan havi 110 ezer forintért hirdették, ez tízszázalékos emelkedést jelent éves szinten. A debreceni garzonok bérleti díja nyolc százalékkal hetvenezer forintra nőtt, a szegedieké kiugró mértékben, 44 százalékkal 65 ezer forintra emelkedett, Pécsen 14 százalékos drágulás történt, így 80 ezer forintért kínálják a garzonokat. Miskolcon szintén tíz százalékkal 55 ezer forintra nőtt a bérleti díj.

Bővebben a témáról itt  olvashat.