Hol találhatjuk meg a legkönnyebben álmaink otthonát?

 

Budapesten, Somogy és Pest megyében lehet a legkönnyebben használt lakóingatlant találni a kínálatból: száz háztartásra 11, illetve 9-9 lakás vagy ház jut. Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében jóval szűkebb a kínálat, száz háztartásra két eladó lakóingatlan jut. A háztartások számának növekedése és átlagos létszámának csökkenése miatt a lakásvásárláshoz igénybe vehető támogatások a jövőben még jobban felértékelődhetnek.

A lakáspiac évek óta magas fordulatszámon pörög: mind a kereslet, mind a kínálat erősnek mondható. Bár az árakat és a kínálati piacot nézve a főváros kiemelkedik, de országon belül nagy különbségek vannak. Az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy Budapest mellett a különböző megyékben hogyan alakult az idei évben a száz háztartásra vetített eladó használt lakóingatlanok száma. A kutatás arra is választ ad, hogy a lakásvásárlást tervezők melyik megyében válogathatnak a legtöbb és legkevesebb eladó ingatlanból.

„A vevők a lakásvásárlás során leginkább arra kíváncsiak, hogy egy-egy településen vagy megyében hány különböző eladó ingatlanból válogathatnak, ezért nem csak az ingatlanhirdetések száma irányadó” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mivel a szakportál rendszere összecsoportosítja az azonos ingatlanhoz tartozó ingatlanhirdetéseket, ezért a kutatás során nem jelentett problémát, hogy egy-egy ingatlan akár többször is szerepelhet az ingatlanközvetítők kínálatában.

 

Stockphoto - lakás - álom - ház - hitel - ingatlan - rét - felhő - fiatal

Legtöbben házat nem Budapesten, hanem vidéken vesznek: a legnépszerűbb Somogy és Pest megye
Shutterstock fotó

Somogy is az élbolyban

Az elemzés szerint a budapesti lakás iránt érdeklődők vannak a legkönnyebb helyzetben, mert száz háztartásra 11 eladó lakóingatlan jut.

„A szélesebb kínálat mellett ugyanakkor Budapesten a legdrágábbak a lakások az országban. Az átlagos kínálati négyzetméterár a használt lakások esetében már 550 ezer forint körül járt június elején” – fogalmazott Balogh László. A második helyen áll Somogy és Pest megye, mindkét térségben 9-9 eladó lakás jut száz háztartásra. A szakember szerint ezekben a megyékben a jelentős kínálathoz erős kereslet tartozik. Pest megyében a főváros közelsége, de az ottaninál alacsonyabb átlagárak adnak támaszt a kínálatnak. Somogy megye pedig elsősorban a Balatonnak köszönheti az élénk piacot.

álmaim otthona

Győr-Moson-Sopron megyében száz háztartásomként hét lakás van a kínálati piacon, Hajdú-Bihar, Baranya és Zala pedig egyaránt hat lakással következik a sorban. A legszűkebb kínálat az ingatlan.com elemzése szerint Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét jellemzi, ahol két lakást hirdetnek száz háztartásra.

Bővebben a témáról itt olvashat.