Magyarország számára fontos az eurózóna stabilitása

 

Magyarország számára fontos az eurózóna stabilitása – jelentette ki Varga Mihály Brüsszelben. A pénzügyminiszter az Eurogroup kibővített ülésén arról is beszélt, hogy kezdettől fogva támogattuk a bankunió teljes kialakítását, beleértve a folyamatban lévő utolsó európai betétvédelmi pillért és a kapcsolódó védőhálókat is.

Alapvető szempontunk a bankunió nyitottságának és hatékonyságának, illetve a bankunión belüli és kívüli tagállamok közti egyenlő elbánás fenntartása. Az eurózóna stabilitása, a bankunió szilárd működése hazánk gazdasága és pénzügyi rendszere számára is kulcsfontosságú. A bankunió lezárására vonatkozó tárgyalásoknak a kívülálló tagállamok érdekeit is figyelembe kell venni. Magyarország eddig is konstruktívan vett részt a bankuniós egyeztetéseken, és sokat tettünk a kockázatcsökkentés terén is – mondta Varga Mihály az Eurogroup kibővített ülésén Brüsszelben.

A pénzügyminiszter leszögezte: Magyarország számára fontos az eurózóna stabilitása. Hozzátette: a 2016-os tanácsi ütemtervben foglalt feladatok elvégzését támogattuk.

Ecofin - Brüsszel - pénzügyminiszterek

Az Ecofin ülésén a forgalmi adózásról is tárgyalnak az EU pénzügyminiszterei
(Fotó: MTI)

Varga Mihály hangsúlyozta, magyar szempontból is fontos, hogy a több tagállamban működő pénzügyi vállalkozások esetén az anyaországi és a fogadó országok közötti pénzügyi felügyeleti feladatmegosztás kiegyensúlyozottsága ne boruljon föl. Célunk az is – húzta alá a miniszter –, hogy a szuverén adósságkockázat szabályozása ne változzon, tehát a magyar állampapírok maradjanak a jelenlegi kockázatmentes kategóriában.

Pénteken az Ecofin Tanács ülésén az uniós banki kockázatcsökkentő csomag mellett a forgalmi adózásról is tárgyalnak az EU pénzügyminiszterei.