Nőtt az el nem adott lakások száma az ingatlanpiacon

 

Vidéken tovább élénkült a lakáspiac, idén a magánszemélyek éves összevetésben öt százalékkal több lakóingatlant hirdettek meg eladásra a megyei jogú városokban. Budapesten ugyanakkor nyolc százalékkal kevesebb lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok, ám a kínálat mégsem szűkült. Ennek oka, hogy a vevők leginkább a friss kínálatból szemezgetnek, ezért egyre több a beragadt lakás a piacon. Továbbra is a panelek kelnek el a leggyorsabban: egy fővárosi panellakás 48 nap alatt adható el, egy megyeszékhelyen lévő pedig 51 nap alatt találhat gazdára.

Eltérő tendenciák jellemzik a budapesti és a vidéki lakáspiacot. Az árak a fővárosban magasabbak, de a friss kínálat és az eladási idő szempontjából is különböznek egymástól – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely mintegy tízezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

Családi házak az idei év nyertesei

A budapesti ingatlantulajdonosok az év első négy hónapjában nyolc százalékkal kevesebb lakáshirdetést adtak fel mint egy évvel korábban, viszont a fővárosi ingatlanok közül a panellakások és a családi házak eladási ideje egy, illetve három héttel csökkent. A panellakásokat idén átlagosan 48, a családi házakat pedig 146 nap alatt lehet eladni. A budapesti téglalakásoknál pedig 88 nap kell ehhez, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdaság szakértője szerint az, hogy a feladott hirdetések számának csökkenése mellett a fővárosban a kínálat nem csökkent, azt mutatja: több a beragadt, eladatlan lakás a piacon. A vevők pedig elsősorban a frissen megjelent lakásokból válogatnak, erre utal, hogy a panellakások és családi házak eladási ideje lerövidült. A szakember azt is elmondta: adataik szerint az ingatlanközvetítők által feladott hirdetések száma is 5,4 százalékkal csökkent a fővárosban, ez pedig a budapesti lakáspiaci forgalom csökkenését vetítheti előre.

Bővebben a témáról itt olvashat.