A világ tíz legnépszerűbb látványossága között az Országház

 

A tavalyi 14. helyről a 10. helyre lépett előre az Országgyűlés épülete a TripAdvisor listáján.

A TripAdvisor a világ legszebb helyeit, turistacsalogató látványosságait minden évben rangsorolva ajánlja a turistáknak. A tavalyi 14. helyről a magyar Parlament épülete már a tizedik helyen van a ranglistán, ahol a „világ legszebb országháza” kitüntető minősítéssel méltatják az Országgyűlés épületét.

Az Országház olyan látványosságokat előzött meg, mint a párizsi Notre-Dame-székesegyház, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz vagy a Sydney-i Operaház. Előtte végzett a kambodzsai Angkor épületegyüttes, a Szent Péter Bazilika és az indiai Tadzs Mahal is.

Több százezres nézettségű videókban lehet vele találkozni az utazóvloggerek csatornáin, és naponta több ezren fordulnak meg előtte a világ különböző pontjairól.

A Magyarországra látogató külföldiek általános vélekedés szerint Magyarország Parlamentje lenyűgöző látványosság, a turisták szerint a legszebb országház, amit láttak, szuperlatívuszokban beszélnek róla – írja indoklásában a TripAdvisor.

1902-ben adták át

Steindl Imre tervét 19 pályázat közül választották ki és 1885-ben kezdték el a Parlament építését. 1902-ben adták át, ám már korábban, 1896-ban megtartották az első ülést, a kupolateremben. Az épület 1904-re érte el a végleges formáját. A folyamatos felújítások után 2013-ban lecserélték a túl puha és gyorsan koszolódó mészköveket, így legalább száz évre lekerülhettek az állványok az épületről.

A Parlamentben naponta több mint húsz időpontban, nyolc különböző nyelven vezetik körbe a csoportokat.

A turisták végigmehetnek a folyosókon, ahol megcsodálhatják Róth Miksa üvegablakait és az aranyozott boltíveket is. Bemehetnek a felsőházi ülésterembe. A kupolateremben pedig az őrségváltást és a Szent Koronát is megnézhetik.

A rengeteg látogató rengeteg pozitív értékelést is jelent.