A magyarok többsége rendkívül tájékozatlan a pénzügyekben

 

Szakértők szerint hiánypótló és rendkívül hasznos, hogy tavaly elkezdődött a pénzügyi ismeretek oktatása az iskolákban – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ha az érintettek kikérték volna a kölcsön felvétele előtt egy szakember segítségét, a devizahitel-válság is jóval kisebb hatással lett volna a társadalomra – jelentette ki Kovács György független alkusz a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Pénzügyi stratégia kell

A szakember hangsúlyozta, a magyar felnőtt lakosság többsége továbbra is rendkívül tájékozatlan pénzügyekben. Változatlanul sokan esnek abba a hibába, hogy csak egy-egy termékben gondolkodnak. Pedig egy család pénzügyi biztonságának ennél sokkal több lábon kellene állnia.

A legfontosabb lenne egy pénzügyi stratégia kidolgozása egy családnál. Felülről nézve, áttekintve minden bevételi forrást, minden kiadást – hol, hogyan lehetne esetleg csökkenteni a fizetnivalókat és növelni a bevételeket. Ehhez azonban mindenképpen egy pénzügyi szakember segítségét kell kérni – tette hozzá.

Még a legnehezebb helyzetben lévő családok pénzügyi helyzetén is alaposan lehet javítani, ha egy szakember segítségével átgondolják a lehetőségeket, ennek mentén alakítják ki a célokat egy koncepciót – mondta Kovács György.

A szakember hozzátette, a jegybank nagy hangsúlyt fektetett néhány jogszabály megalkotásával a fogyasztóvédelemre. Ezek is hatástalanok lehetnek azonban a kellő ismeretek hiányában. Az emberektől általában nem várható el, hogy minden jogszabályt ismerjenek, ezért kellenek azok a szakemberek, akik ezek birtokában vannak, akiknek ez a munkája.

Üdvözölte ugyanakkor, hogy tavaly az általános iskolákban megkezdődött a pénzügyi ismeretek oktatása.

A fiatalok körében sokkal jobb a helyzet

Az ausztriai és a magyarországi pénzügyi viszonyok között alapvető különbségek nincsenek, ugyanazon pénzügyi termékek megtalálhatók mindkét országban, annyi a különbség, hogy az osztrákok megtakarításai jóval nagyobbak – mondta a műsorban Póth Viktor, az OVB üzletfejlesztési igazgatója.

A szakember szerint is rendkívül tájékozatlan e téren a magyar felnőtt lakosság. Példaként említette, hogy egy magyarországi felmérésük szerint a megkérdezettek mindössze tíz százaléka tudta, hogy a nyugdíj-előtakarékossághoz állami támogatás jár.

Póth Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, a fiatalokkal kapcsolatban  jóval pozitívabb tapasztalataik vannak, ők sokkal nyitottabbak arra, hogy leüljenek egy pénzügyi elemzésre. A szakember ugyanakkor kiemelte, nagy a felelőssége a pénzügyi tanácsadó szakembereknek is.

Komoly felkészültség, naprakész tudás szükséges ahhoz, hogy egy tanácsadó ne okozzon bajt, és valóban segítséget nyújtson a hozzá fordulónak – fogalmazott.