Fontos határidő a Szép-kártyásoknak

 

Május végéig 3,5 milliárdnyi Szép-kártyás juttatást kell elkölteni. A pünkösdi hosszú hétvége is sokat segíthet még a lejáró 2016-os juttatások felhasználásában.

Két héttel a lejárat előtt a tavalyi kétmilliárdnál jóval magasabb, mintegy 3,5 milliárd forintnyi összeg vár még elköltésre a munkavállalók 2016-os Szép-kártyás juttatásaiból – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. A határidő letelte után a kártyakibocsátó cégek a fennmaradó összegeket a hatályos rendelkezések szerint eljárva a munkáltatóknak utalják vissza.

„A pünkösdi hosszú hétvége sokak számára kínál majd ideális lehetőséget a pihenéshez kapcsolódó juttatások elköltésére – mondta Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteriatanácsadója. Nem kell azonban kétségbe esni, ugyanis a lejáró összeggel egy későbbi foglalás előlegét is kiegyenlíthetjük.

(Fotó: Shutterstock)

A juttatás uszodákban, fürdőkben is felhasználható (Fotó: Shutterstock)

Ellenőrizni kell az összeget

A kártyatulajdonosok a szolgáltatók online felületén regisztrálva ellenőrizhetik, hogy egyenlegük mekkora része jár le május végéig. Ezután a regisztráció során megadott e-mail-címre automatikusan tájékoztatást küldenek a közelgő lejáratról és az érintett összegről egyaránt.

Nagyobb fennmaradó összeg esetén célszerű belföldi szállásra költeni az összeget, ez a szolgáltatás ugyanis mindhárom alszámláról (szállás, vendéglátás, rekreáció) fizethető. Szintén ezek az elfogadóhelyek kínálnak arra is lehetőséget, hogy több alszámla maradványösszegeit kombinálva, egy helyen lehessen felhasználni. Erről a szándékról azonban az adott elfogadóhelyet előzetesen tájékoztatni kell.

Érdemes azonban azt is tudni, hogy a juttatás uszodákban, fürdőkben, különböző kulturális eseményeken (például egyes fesztiválokon), sőt, bizonyos gyógyászati szolgáltatóknál is felhasználható. A jó idő beköszöntével a kisebb fennmaradó összegek egyaránt felhasználhatók állatkertben, vidám- és szabadidőparkokban, de akár táboroztatás, lovasoktatás vagy sporthorgászat is fizethető ebben a formában.

Rengeteg a lehetőség

Magyarországon ma több mint 14 ezer szálláshelyen, 23 ezer vendéglátóhelyen és 18 ezer rekreációs helyen fogadják el fizetőeszközként a Szép-kártyát (ebben a többféle szolgáltatást kínáló elfogadóhelyek többször is szerepelnek).

A Nemzetgazdasági Minisztérium áprilisban elfogadott rendelete időben is rugalmasabbá teszi majd a Szép-kártya juttatások felhasználását: a jövőben a kártyakibocsátó pénzintézetek a fel nem használt összegeket nem emelik le a számlákról, csupán havonta legfeljebb 3 százalékkal csökkentik majd. E rendelkezést a jövő évben lejáró juttatások esetében fogják elsőként alkalmazni – mondta Makár Andrea.