Áfás véghajrában a lakásépítési piac

 

2016. január elsejétől kezdődően az egyes lakásértékesítéseket terhelő általános forgalmi adó mértékét 5 százalékra csökkentették. Ez a kedvezmény csak 2019. december 31-ig tart. Az áfakulcs ismételt felemelése a legérzékenyebben azokat érintené, akiknek nem készül el a projektje 2019 végéig.

„Az elkövetkező másfél év nagyon intenzív lesz az újlakás-piacon. Rengeteg folyamatban lévő beruházás van, viszont szakemberből úgy tűnik, hogy nincs annyi, hogy határidőben az összes projektet befejezzék” – közölte Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője az M1 Kosár című magazinjában.

Kiengedik a szerződésből azt a vásárlót, akinek nem megfelelő a 2020 utáni időpont

A tervezettnél később indítja el két belvárosi lakóházának építését a legnagyobbak között jegyzett fejlesztő is, amely a többi építtetőhöz hasonlóan számos problémával szembesült a kedvezményes áfáért véghajrázó újlakás-piacon.

„Az egyik épületnél már engedélyezés közben módosítanunk kellett az engedélyezési terveket, és amíg nincsenek meg a végleges alaprajzok, addig  az értékesítést felfüggesztettük” – nyilatkozta Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A kivitelezői kapacitáshiány következtében általánosan 20 hónapról 24-26 hónapra nőtt a 130-150 lakásos házak építésének átlagos időtartama.

„Mivel csúszás van az engedélyezésben, és a módosítások miatt sajnálatos módon megcsúszott a projekt, emiatt a 2019-es év végi dátumot már nem tudjuk tartani, ezek a beruházások már a 2020 utáni időszakra csúsznak át” – mondta Földi Tibor. „Akinek a 2020 utáni időpont már nem megfelelő, azt kiengedjük a szerződésből, és visszafizetünk a vásárlónak mindent a szerződés szerint” – tette hozzá.

Nehéz megtalálni a megfelelő minőségű munkát végző vállalkozókat

A kivitelezési piacon a munkaerőhiány és a folyamatosan növekvő árak befolyásolják, hogy mikor készül el az ingatlan. De az egész iparág nehéz helyzetben van, azért, mert nehéz a megfelelő minőségű munkát végző, jó vállalkozókat megtalálni.

„Ha a csúszás érinti a 2019. december 31-i határidőt, ami után már 27 százalékos áfával tudják csak kiszámlázni ezeket a lakásokat, akkor a vevők még mindig mérlegelhetik azt a lehetőséget, hogy előlegfizetés formájában még az 5 százalékos áfakulccsal fizetik meg a vételár hátralevő részét” – mondta Balogh László.

Ha egy új építésű ingatlan olyan olcsó lehetőségnek bizonyul, hogy túl szép, hogy igaz legyen, akkor kétszer végig kell gondolnunk, hogy belevágjunk-e. „Legyenek óvatosak, és ahol van bank, a befizetett előlegek egy óvadéki számlán vannak, és a bank sokkal jobban ellenőrzi az ilyen fejlesztéseket” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor.

Építkezések állhatnának meg a 27 százalékos áfa miatt

Az áfa változása hatalmas kínálatbővülést, illetve az építőiparban jelentős megrendelésnövekedést ért el.

„A 27 százalékos áfa egy előre nem látható folyamatot indíthatna el, hiszen építkezések állhatnának meg, vagy adott esetben fagyhatnának be, és szerkezetek, torzók jelenhetnének meg a városképben” – mondta Földi Tibor.

Ha úgy határoznak, hogy ebben a véghajrában még szeretnének kedvezményes áfával új építésű lakáshoz jutni, mindenképpen nézzenek utána a beruházónak, fejlesztőnek, és alaposan tanulmányozzák át a szerződést, hogy milyen garanciát vállal a kivitelező arra, ha nem készül el időben az ingatlan.