Vonzóvá tennék a mezőgazdaságot a fiatalok számára is

 

A mezőgazdaság versenyképességének, az ágazat fejlődésének a munkaerőhiány enyhítése, illetve a fiatalok bevonása a kulcsa – jelentette ki Nagy István agrárminiszter-jelölt az M1 szerdai műsorában.

Mint mondta, ennek érdekében olyan támogatási rendszert kívánnak kiépíteni, amely lehetőséget teremt a munkaadóknak arra, hogy ne idénymunka-szerűen foglalkoztassák az embereket, hanem teljes állásban. Ugyanakkor új fejezetet nyitnának a vidékfejlesztési pályázatok, a fiatal gazda támogatások területén – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az agráriumban egyre égetőbb a munkaerőhiány, vidéken százötvenezer ember végez közmunkát.

Ebben a helyzetben, megfelelő ösztönzők kialakításával, legalább ötvenezer embert fel tudna szívni az agrárium. Ugyanis a fejlődés feltétele, hogy lesz-e, aki ellátja a jószágot, leszüreteli a gyümölcsöt és felül a traktorra.

Nemzetbiztonsági kérdés

Arra is figyelmeztetett, hogy a jövő egyik legnagyobb kihívása az, hogy a népességrobbanás során miként látjuk el élelmiszerrel az emberiséget. 2050-re ugyanis 70 százalékkal több élelmiszerre, ezen belül 10 százalékkal több fehérjére lesz szükség, miközben a klímaváltozás nyomán 30 százalékkal zsugorodik a termőterület, és 40 százalékkal kevesebb lesz a víz.

A feladat megoldásához új technológiák, az informatika, a biotechnológia minél intenzívebb bevonása szükséges a mezőgazdaságba, ami egyre inkább vonzóvá teheti a szektort a fiatalok számára is – mondta.

Végül úgy fogalmazott: ki kell mondani, hogy az élelmiszer-biztonság egyre inkább nemzetbiztonsági kérdés. Ezért szükséges a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megerősítése.

Hangsúlyos lesz a környezetvédelem

A miniszterjelölt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az agrártárca új struktúrájában hangsúlyos szerepet szán a környezetvédelemnek. Ugyanis azt vallja, hogy az Agrárminisztérium zöld tárca.

Olyan élhető környezetet kell teremteni, olyan környezetet kell hátrahagyni az utódainkra, amelyre büszkék lehetünk – mondta Nagy István.