Története legjobb évét zárta tavaly a kecskeméti Mercedes-gyár

 

A tavalyi volt a kecskeméti Mercedes-gyár eddigi legjobb éve: több mint 190 ezer autót gyártottak az üzemben, 4,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az árbevétel ugyancsak több mint 4 százalékkal, 3,6 milliárd euróra emelkedett – mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A cég este közzétett beszámolója szerint tavaly az adózás előtti nyeresége 78,82 millió euróra emelkedett a 2016-os 66,78 millió euróról. Az adózott eredmény 76,96  millió euró volt, szemben a 2016. évi 64,40 millió euróval. Josip Niksic, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója közölte: 2017-ben több mint 50 százalékra nőtt a magyar beszállítók részaránya. Magyarországon a Mercedes 23 millió euró iparűzési adót és járulékot fizetett be tavaly a központi büdzsébe és a kecskeméti önkormányzatnak – tette hozzá.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta, tovább bővül a Mercedes-gyár termelése (MTI-fotó: Ujvári Sándor)

Kiemelte: a cég nyeresége fedezte egyebek mellett az 580 millió eurós karosszéria-üzem és az egymilliárd euróba kerülő gyár beruházását, a nyeresége így Magyarországon maradt. A tájékoztatón beszámoltak arról is, hogy tovább bővül a kecskeméti Mercedes-gyár termelése, az autógyártó és magyar leányvállalatainak vezetése stabilnak látja a cég magyarországi jövőjét. Christian Wolff kiemelte: 2018-ra már most megvannak a megrendelések, megteltek a gyártási könyvek. Hozzátette: néhány hét múlva leteszik az új gyár alapkövét, emellett fejlesztették a meglévő üzemet is, amelyben már gyártják a megújult A osztály típusú személykocsikat, a következő időszakban legalább 2500 embert vesznek majd fel a meglévő 4000 dolgozó mellé.

Jörg Schmidt: A Mercedes-Benz Hungaria Kft. árbevétele elérte a 101 milliárd forintot (MTI-fotó: Ujvári Sándor)

A Mercedes sokat tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért is, amely 2020-ban 80 százalékkal lesz alacsonyabb a 2012-es értéknél: a tervek szerint 2020-ra minden legyártott autó után legfeljebb egy tábla csokoládé súlyának megfelelő hulladék keletkezik majd. A hazai értékesítést végző Mercedes-Benz Hungaria Kft. 26 százalékkal növelte árbevételét, amely elérte a 101 milliárd forintot. A dolgozók száma 10 százalékkal emelkedett – mondta Jörg Schmidt, a cég vezetője.

Jörg Schmidt kifejtette: a Mercedes-Benz 2017 után 2018 első negyedévében továbbra is piacvezető a prémium személyautók szegmensében 863 értékesített gépkocsival, amely 2017 azonos időszakához képest 33 százalékos növekedés.

Irány a teljes digitalizáció

Christian Wolff elmondta: az új karosszériaüzemben nemrég megkezdődött az új A osztály típusú kompakt autók gyártása, ami a jelenlegi B osztály termelését váltja fel. Az első sorozatgyártású autót az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány kapja. Hangsúlyozta: a magyar munkavállalók értékelése szerint a Mercedes-gyár lett idén a legvonzóbb hazai munkáltató – emelte ki az ügyvezető igazgatója.

Kifejtette: tavaly kezdődtek el a Mercedes-Benz második gyárának előkészítő és tereprendezési munkálatai. Az egymilliárd eurós beruházás eredményeként egy csúcstechnológiával rendelkező, hatékony gyártási egység létesül az évtized végére. Az új full-flex gyárban digitális folyamatvezérléssel, rugalmas termelési rendszerben első- és hátsókerék-meghajtású személygépkocsik is készülhetnek majd – tette hozzá Christian Wolff.

Jelezte: 2017 szeptemberében megkezdődött a nyolcezer négyzetméteres képzési központ – a Mercedes-Benz Academy Kecskemét – építése. Az intézmény elsősorban a duális képzésben részt vevő középiskolásoknak és főiskolai hallgatóknak biztosítja majd a legkorszerűbb oktatási eszközöket és technikákat. 2018 szeptemberétől mintegy 250 tanuló és hallgató kezdi majd tanulmányait a duális képzési rendszer keretében – mondta Christian Wolff.