Vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára a szakmai oktatást

 

Komoly lépéseket tesz a hazai szakképzett munkaerő növelésére a kabinet – hangzott el az M1 Summa című műsorában.

Nemzeti érdek olyan fiatalok nevelése, akik piacképes tudással rendelkeznek – jelentett ki Orbán Viktor még április végén, a SzakmaSztár elnevezésű rendezvényen. A Hungexpo területén rendezett háromnapos fesztiválon 43 szakma 236 tehetsége mutathatta be tudását.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdsági Minisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett: ez a rendezvény csak a kezdet Budapest számára. Jövőre ugyanis Magyarország rendezheti meg a EuroSkillt, amelyen 43 szakmai mintegy 7500 európai ifjú képviselője képviseli magát.

A legmagasabb tudást és a legmagasabb technológiát fogják itt bemutatni – tette hozzá a helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, a kormány szándékai egyértelműek, vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára a szakmai oktatást, ami a munkaerőhiányt is enyhíti.

Jelenleg ugyanis a cégek mintegy kétharmada gondolja azt, hogy hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon.

A szakember hozzátette, a diákoknak adott kedvezményekkel is igyekeznek népszerűsíteni a szakképzést. Ezért alakítottak ki egy olyan ösztönző rendszert, amely elsősorban a hiányszakmákban tanulóknak igyekszik komoly segítséget nyújtani.

Pölöskei Gáborné szerint komoly előnyökkel jár az, ha valaki duális képzésben vesz részt, hiszen sok esetben az a cég, ahol a szakmai oktatás zajlott, szinte azonnal szerződést kínál a végzős diákoknak.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár hozzátette, fontos vívmány az is, hogy a tizedikes diákoknak pénzügyi, vállalkozói ismereteket indítottak, ahol a fiatalok megtanulhatják azt is, hogyan kezdjenek vállalkozásba egy szakmával a zsebükben.