Már most nehéz kiadó lakást találni az egyetemi városokban

 

Még csak most érettségiznek a középiskolások, de már most nehéz a diákoknak lakásokat találni Budapesten és az egyetemi városokban. Az igazi roham nyár közepén kezdődik, amikor kihirdetik a felvételi pontokat. A leendő bérlőknek mindenképpen rossz hír, hogy nagyjából 10 százalékkal magasabbak az árak, mint tavaly.

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk idén is azoknak, akik úgy döntenek, hogy kollégium helyett albérletet választanak. Már most jelentősen drágábbak ugyanis az albérletárak, mint tavaly.

Az Ingatlan.com friss felmérése szerint Budapesten tíz százalékkal emelkedett a kiadó lakások ára a tavalyi év azonos időszakához képest. Minimum százezer forintért lehet a legolcsóbb albérleteket megtalálni, de a határ a csillagos ég. És így van ez a nagyobb egyetemi városokban is: Debrecen, Szeged, Pécs és Miskolc is drágult.

Az M1 Híradójának gazdasági szakértő azt mondta: az érettségi időszak után beindul az érdeklődés az albérletek után. Balogh László hangsúlyozta: a legnagyobb érdeklődést a ponthatárok kihirdetése után várják.

A meghirdetett kiadó ingatlanok száma 50-60 százalékkal nő ebben az időszakban, ami együtt jár egyfajta áremelkedéssel, de hosszú távon a kiadásra felkínált lakások számának növekedése az év hátralévő részében csökkentheti az albérleti díjakat – mondta a Híradó által megkérdezett szakértő.

Az adatok szerint több mint tízezer kiadó lakás közül választhatnak a diákok. Szakértők azt tanácsolják, hogy érdemesebb a külső kerületekben keresgélni, mert ott kedvezőbb feltételekkel lehet lakást találni.