Érdemes átnézni a lakásbiztosításunkat

 

A hazai lakóingatlanok legalább 70 százaléka rendelkezik biztosítással. Lakásbiztosítás esetén kiemelten figyelni kell arra, hogy milyen típusú szerződést kötünk.

Társasházi lakás biztosítása kapcsán két lehetőség jelentkezik – mondta Szurgyi Nándor, az Aegon Magyarország lakásüzletág igazgatója az M1 Forint, fillér című műsorában. A leggyakoribb esetben minden tulajdonostárs önálló lakásbiztosítást köt, így sok egyéni biztosításból áll össze a ház védelme, a másik – egyre inkább elterjedő – biztosítási forma, amikor a társasház vagy akár az egész épülettömb, úgy dönt, hogy egy közös épületbiztosítást kötnek – részletezte a szakember.

Kiemelte: utóbbi esetben az egész lakóközösség rendelkezik egy nagy épületbiztosítással, és ilyenkor egyenként a tulajdonostársaknak, a lakóknak nem kell biztosítást kötniük. Fontosnak tartotta leszögezni azonban, hogy a benn lévő ingóságokat viszont célszerű biztosítani, hiszen az ingóságokra nem terjed ki a közös biztosítás.

Amennyiben a lakás egyben egy cég telephelye is, a vállalati biztosítási konstrukciót kell választani, amely különbözik az egyszerű lakásbiztosítástól – hívta fel a figyelmet Nyerges Tamás, az Uniqa biztosító kiemelt ügynökségvezetője. Rámutatott: a jogszabály szerint minden tevékenységre kell a biztosítás, ugyanúgy mintha egy bármilyen más telephelyen működne a vállalat. A szakember elmondta, hogy az ügyfél határozza meg a biztosítási összeget, és a biztosító annak megfelelően biztosítják az objektumot.

Nem a forgalmi érték számít 

Szerződéskötéskor a biztosítási összeget úgy kell meghatározni, hogy az fedezze az adott lakás vagy iroda újjáépítési költségét. Ez teljesen független az ingatlan forgalmi értékétől.

A területi elhelyezkedés nagymértékben befolyásolhatja az ingatlan forgalmi értékét, de a biztosítók az újraépítési költséget veszik alapul – hangsúlyozta Hajas Gábor, a Generali biztosító vállalati kockázatvállalási igazgatója. Előfordulhat az, hogy ugyanazt az ingatlant, mondjuk, a Rózsadombról áthelyezzük egy Szabolcs megyei településre, akkor biztosítás szempontjából ugyanannyit ér, mert ugyanannyiba kerül helyreállítani – magyarázta a szakember. Ugyanakkor hozzátette, hogy természetesen a forgalmi értékben lehetnek különbségek.

Ajánlott felülvizsgálni

Az ingatlan mellett vagyontárgyakra és tűzesetre is köthető szerződés. Bérelt ingatlan esetén érdemes a tulajdonossal is egyeztetni. Amennyiben bérleményt szeretnénk biztosítani, akkor azt a bérleti szerződésben érdemes tisztázni, hogy ki fog biztosítást kötni az ingatlanra, a tulajdonos vagy a bérlő, a bérlő mindenképpen a saját bevitt ingóságait biztosítsa, az épület pedig megegyezés tárgya – vázolta az ez esetben jelentkező főbb teendőket Hajas Gábor.

A biztosítási szerződéseket érdemes minden évben felülvizsgálni, hiszen a régi konstrukciók elavultak lehetnek, és előfordulhat, hogy nem mindenre nyújtanak fedezetet.