Új típusú üvegházzal a klímaváltozás ellen

 

A Zala megyei Nagyrécsén augusztusra végezhetnek hazánk első új típusú üvegházának építésével. A számítógépes megoldással működő rendszer ideális klímát teremt a gyümölcstermesztésnek – hangzott el a Hajnal-táj pénteki adásban.

„Az úgynevezett Cravo-ház kanadai technológián alapszik. Külsőre úgy néz ki mint egy holland üvegház, acélvázon nyugszik, de üveg helyett egy nagyon erős diffúz fólia borítja, amely könnyen nyitható-zárható, UV-szűrős, valamint véd a nagy fagyok és a jégkár ellen is” – mondta a Hivekovics Családi Gazdaság  tulajdonosa, Hivekovics Ákos. A tulajdonos hozzátette, hogy Európában ez lesz a legnagyobb ilyen létesítmény.

A Hivekovics Családi Gazdaság 65 hektáron termeszt áfonyát, fekete szedret, málnát és körtét, itt termelik meg a belföldi áfonyafogyasztás felét, és a tervek szerint néhány éven belül kielégítik a teljes magyarországi áfonyaszükségletet.

A számítógépes megoldással működő, függönyszerűen elhúzható fólia biztosítja a szellőztetést, a szabadföldi termesztés feltételeit.

Augusztusban már telepíthetők a fiatal növények, amelyek még abban az évben meg is termelnek és a gyümölcsök cukorfoka, állaga, sokkal szebb lesz.

Ez a technológiai megoldás lehet a klímaváltozásra, tökéletesen illik a magyarországi klímához. Az új okostechnológia ideális klímát teremt a növényeknek, segítségével nagyobb mennyiségű és korábban szüretelhető fajtákat lehet termeszteni.