Mit tartogat a kormány gazdaságpolitikája?

 

A magyar gazdasági modell négy pilléren nyugszik: versenyképesség, teljes foglalkoztatottság, demográfia és identitáspolitika – írta a Figyelő hetilap. Szajlai Csaba főszerkesztő-helyettes részleteket közölt a kormány várható gazdaságpolitikájáról az M1 Ma reggel pénteki adásában.

A Figyelő hetilap értesülése szerint a kormány gazdaságpolitikája a következő években a következő fő területekre fókuszál: a bérek duplázódására, az egyszerűbb adórendszer bevezetésére, a demográfiai helyzet javítására, a versenyképesség fokozására, a gazdasági dualitás felszámolására, valamint a nullaszázalékos deficit elérésére. Orbán Viktor kormányfő a választások után jelezte, hogy az új kormány intézkedései demográfiai súlypontúak lesznek, vagyis a családtámogatási rendszer felülvizsgálata mellett új intézkedésekre is lehet számítani, hogy a kedvezőtlen népesedési folyamatokat megfordítsák – hangzott el a Ma reggel adásában.

A Figyelő írt először arról, hogy a kormány családpolitikai kutatóintézet létrehozását tervezi – mondta a lap főszerkesztő-helyettese, Szajlai Csaba.

A gazdaság jó pozícióban van

A magyar gazdaság jelenleg jó pozícióban van, tavaly négy százalékot meghaladó mértékben bővült a GDP, és idén is hasonló növekedés várható, amely kellő bázist biztosít arra, hogy forrásokat csoportosítsanak át a költségvetésből új feladatokra – fogalmazott.

Szajlai Csaba szerint az adórendszer egyszerűsítésére is lehet számítani, amely semleges hatással lesz a költségvetésre. Az áfakulcsok akár pár százalékponttal történő csökkentése viszont százmilliárdos bevételkieséssel járna, hívta fel a figyelmet. Az általános forgalmi adó a költségvetés legnagyobb bevételi forrása évi mintegy háromezer milliárd forinttal.

Az üzleti hetilap idézi Varga Mihály gazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint elképzelhető az szja-kulcs 9 százalékra történő csökkentése, amely azonban alapos elemzést igényel, mivel ez a lépés évi 500 milliárd forintos bevételkieséssel járna. A kormány főbb célkitűzései között szerepel a versenyképesség növelése. Az adórendszer egyszerűsítésével és az elektronikus adóbevallásra való áttéréssel lehet versenyképességi fordulatot elérni – mondta Szajlai.

A magyar modellről

„Nagyon sokan berzenkednek, amikor a magyar modellről beszélünk, pedig az lenne a gazdaságpolitika számára a szegénységi bizonyítvány, ha ez nem lenne. Minden ország gazdasági szerkezete más, ezért fontos, hogy minden országnak legyen elképzelése a jövőről.

Az Orbán-kormány 2010-ben unortodox politikával indított, és Szajlai úgy véli, lesznek még nem szokványos intézkedések. Felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy a monetáris és a fiskális döntések közös célokat szolgálnak, amely kedvező fejlemény.

A Figyelő újságírója arra számít, hogy a jegybank versenyképességi javaslatai is bekerülnek a kormány gazdaságpolitikai intézkedések közé, erről a kormányfő is beszélt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara márciusi évadnyitóján.

Reális cél a bérek duplázódása

Szajlai Csaba szerint reális lehetőség van arra, hogy a bérek megduplázódjanak, mivel az elmúlt két évben két számjegyű volt mind a bruttó, mind a nettó átlagbérek növekedése, és van egy nyomás is. A nullaszázalékos államháztartási hiány elérése egy rendkívüli lépés lenne, amely azt jelentené, hogy nem nő tovább az államadósság.

Magyarországon tavaly rekordalacsony, 2 százalékos volt a költségvetési hiány, míg 2010 előtt 8-9 százalék körül alakult, amely már-már finanszírozhatatlan kategória.