Innovációs versenyek indulnak

 

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által életre hívott és támogatott EIT Health három, összesen 135 ezer euró díjazású startup versenyt írt ki, melyre várja egészségügyi újításokkal foglalkozó startupok, kis- és középvállalkozások jelentkezését.

Az április 27-én záruló European Health Catapult tréning és verseny, startupok és spinoffok, valamint a medtech, biotech és digitális egészségügy területén dolgozó mikro- és kisvállalkozások számára indít programokat. Az EIT Health hozzáférést biztosít nemzetközi befektetői kapcsolataihoz, valamint tárgyalástechnikai tréningeket, projekt prezentációs készségfejlesztő képzéseket nyújt, továbbá támogatja a résztvevők üzleti terveinek továbbfejlesztését.

A legjobb 15 vállalkozás részt vehet egy kétnapos bootcamp tréningen, hogy továbbfejlessze vállalkozási ismereteit és megtanulja sikeresen prezentálni projektjét, a legjobb 9 regionális döntős pedig 35 000 euró vissza nem térítendő támogatásban részesül. A novemberi döntősök nyereménye az, hogy kijuthatnak az EIT Health londoni csúcstalálkozójára, ahol a három dobogós kategória győztes 20, 15 és 10 ezer eurós támogatást kap.

HeadStart Funding, amelyre szintén április 27-ig lehet jelentkezni az egészséges életmód, aktív időskor és az egészségügyi ellátás javítására irányuló tevékenységet végző korai fázisban lévő kis- és középvállalkozások számára kiírt verseny. A program támogatásával felgyorsítható az innovatív termék vagy szolgáltatás piacra lépése, valamint hitelesíthetők a termékek a leendő felhasználók, vásárlók, támogatók és partnerek körében, továbbá növelhető a befektetői tőkebevonás lehetősége.

Az InnoStars Awards verseny május 15-ig várja azon – prototípussal vagy MVP-vel (minimum viable product) már rendelkező – egészségügyi és IT projektek, startup vállalkozások és spinoffok jelentkezését, amelyek új, innovatív termékkel vagy szolgáltatással szeretnének megjelenni a piacon. A sikeres pályázók mentorprogramokon és tréningeken vehetnek részt, 8000 euró vissza nem térítendő támogatást kapnak üzletfejlesztésre, termékvalidálásra, üzleti tervre, és arra, hogy valódi vállalkozási tapasztalatot szerezzenek, miközben bemutatják projektjüket a téma szakértőinek. A három legsikeresebben prezentáló csapat 60 ezer eurót nyer prototípusának továbbfejlesztésére.

Bővebben a témáról itt  olvashat.