Fiatalok első lakása: a többség nyitott a hitelre

 

A fiatalok többsége nyitott a hitelfelvételre lakásvásárlás esetén – derül ki a Fundamenta 25 és 35 év közötti magyarok körében végzett felméréséből. A kölcsön mellett főként saját lakáscélú és egyéb megtakarításaikból tudják elképzelni a lakásvásárlást. A válaszadók közel fele számítana a családi segítségre is. A szakértő szerint egyre gyakoribb az első lakásálmok hitelből történő finanszírozása, amelyet a kedvező és kiszámítható konstrukciók még tovább ösztönöznek.

Általános tapasztalat, amelyet kutatási adatok is alátámasztanak, hogy az első lakás megszerzése óriási kihívás a magyar fiatalok számára. A Fundamenta új felmérése ehhez kapcsolódóan arra volt kíváncsi, hogy milyen konkrét lehetőségeket látnak a 25-35 közöttiek lakásálmaik megvalósítására. Az országos reprezentatív kutatás alapján a fiatalok elsősorban lakáscélú (64%) és egyéb megtakarításból (58%) vennék meg saját ingatlanjukat. Sokan vannak ugyanakkor olyanok is, akik hitelből valósítanák meg lakásálmukat: a megkérdezettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy kölcsön lenne a vásárlás potenciális forrása. A lakáskasszát 46 százalék nevezte meg lehetőségként, családi segítségre pedig 42 százalék számít. Ennél jóval kevesebben (19%) vannak azok, akik örökségből teremtenék meg saját otthonukat.

A lakáshitellel kapcsolatos konkrét kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a többség nyitott erre a finanszírozási megoldásra: 57 százalék jelezte, hogy szükség esetén felvenne lakáskölcsönt. A hitelfelvételre elsősorban a fővárosban és nagyvárosban élők, valamint a magasabb iskolai végzettséggel, rendszeres jövedelemmel rendelkezők voltak nyitottabbak. A Fundamenta szakértője kiemelte, hogy a fiatalok nemcsak nyitottak a lakáshitel-felvétellel kapcsolatban, hanem a többség tájékozottnak is mondható az elérhető konstrukciókat illetően.

Bővebben a témáról itt  olvashat.