Adóbevallás: közeledik a határidő, itt vannak a legfontosabb tudnivalók

 

Az adóhivatal idén forgalmas bevásárlóközpontokban is segít az adózóknak az adóbevallás kitöltésben, ügyfélkapu nyitásában vagy az szja 1+1 százalékának felajánlásában – mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője a Ma reggel adásában.

Közeledik az adóbevallás leadásának határideje. Május 22-én éjfélig lehet elfogadni, illetve benyújtani az szja-bevallást. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni szintén május 22-ig – hangzott el Ma reggel adásában.

Az szja-bevallás benyújtási határidejéig több alkalommal is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai a Bécsi úti Eurocenterben és a Váci úti Duna Plazában. A rögtönzött ügyfélfogadási helyeken a NAV munkatársai a bevallással kapcsolatos teendőkben segítenek – mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

Budapesten, az Eurocenterben és a Duna Plazában három-három nap is lesz, amikor bárki jóváhagyhatja a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, leadhatja papíralapú személyijövedelemadó-bevallását, ügyfélkaput nyithat, sőt, a NAV munkatársai az 1+1 százalék elektronikus felajánlásában is segítenek – mondta Kis Péter András.

Akiknek nincs ügyfélkapu elérésük vagy nem tudnak a két bevásárlóközpontba elmenni, azok a NAV ügyfélszolgálatain, vagy a kormányablakoknál nyitott NAV-ablaknál kérhetnek segítséget, vagy telefonon a 1819-es Infóvonalon.

Az adóhivatal Facebook-oldalán pedig technikai kérdésekre kaphatnak választ az adózok, így információkat szerezhetnek a két plázában tartandó rögtönzött ügyfélfogadási időpontokról is.

A NAV tavaly négymillió személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet készített el, ez a szám bővült az idén egymillióval – fogalmazott.

A magánszemélyeknek semmi dolguk nincs, amennyiben rendben találják az adatokat, akkor a tervezetből bevallás lesz.

Az adóhivatal külön kérés nélkül már az őstermelőknek, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is elkészíti az szja-bevallás tervezetét. E két adózói kör esetében nem változik automatikusan bevallássá a tervezet. Vagy jóvá kell hagyni, vagy ki kell egészíteni az őstermelői tevékenységből származó bevételekkel.

A NAV adószakmai szóvivője elmondta azt is, hogy aki május 22-én nyit csak ügyfélkaput, aznap még elektronikusan jóvá tudja hagyni az adóbevallását.

Kis Péter András kiemelte, összesen hétszázezren kérték a tervezet postázását, számukra április 30-ig küldi azt el postán a  NAV. A határidő a postázásra május 22.