Folyamatosan erősödik a Szép-kártya-felhasználás

 

A február nem számít itthon erős hónapnak a turizmusban, de idén sok vendég volt a szállodákban, még az elemzőket is meglepte a növekedés. Külföldről is többen jöttek, mint tavaly: elsősorban Németországból, Oroszországból és Izraelből.

A magyar szállodákban és panziókban évek óta egyre több a vendég. A KSH adatai szerint februárban a belföldi turisták csaknem 11 százalékkal töltöttek el itt több éjszakát, mint egy évvel korábban. Közülük egyre többen Szép-kártyával fizetnek.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, a Szép-kártya-felhasználás minden évben erősödik, és ez látszik a februári számok esetében is. Május végén közeledik az a határidő, amikor több milliárd forint lejár a kártyákon, és a belföldi vendégek elkezdik elkölteni ezeket az összegeket – mondta az elnök.

Nem csak a magyar családok utaztak többet februárban, a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma is emelkedett, több mint hét százalékkal. Ráadásul a következő hónapokban várhatóan még tovább nő az idegenforgalom, hiszen hamarosan megkezdődik a nyári szezon.

A Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtéren már meg is kezdődött a turistaszezon. Szombaton megérkezett ugyanis az idei első chartergépes járat, ami német nagyvárosokból szállít majd ide utasokat egészen az ősz végéig.

A turisták azonban nemcsak többet utaznak, többet is költenek. Februárban csaknem 12 százalékkal költöttek többet, mint egy évvel korábban. A szálláshelyek így csaknem 26 milliárd forint bevételt könyvelhettek el. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a háztartások jövedelme folyamatosan nő, így egyre többet költenek pihenésre, a turizmusra is.

Elemzők szerint a turizmus a magyar gazdaság egyik legjelentősebb ágazatává vált. A kormány célja pedig, hogy a turizmus hozzájárulása a GDP-hez 2019-ig 16 százalékra nőjön.