Gyorsabban elkelnek a dráguló vidéki lakások

 

Egy év alatt 19 százalékkal 541 ezer forintra nőtt a budapesti használt lakóingatlanok négyzetméterára. A drágulást mutatja, hogy számottevően, 63 százalékról 48 százalékra csökkent a 30 milliónál olcsóbb fővárosi lakások aránya a kínálatban. Vidéken is pörög lakáspiac: Győrben, Veszprémben és Székesfehérváron 11-19 százalékkal jóval 300 ezer forint fölé mentek az átlagos négyzetméterárak. A vidéki lakáspiac élénkülését mutatja az is, hogy a nagyobb városokban 82 napra csökkent az értékesítési idő az egy évvel korábbi 96 napról.

Lendületesen indult az idei év a lakáspiacon, ráadásul a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban is egyaránt nőttek az átlagos négyzetméterárak – derül ki az Ingatlan.com több mint tízezer magánszemély hirdetésén alapuló átfogó negyedéves elemzéséből.

Az V. kerülettől Soroksárig: 900 ezertől 360 ezerig

Budapesten a használt családi házak és lakások átlagos négyzetméterára 541 ezer forint volt március utolsó hetében, ami éves összevetésben 19 százalékos drágulást jelent, az idén januári szintet pedig hat százalékkal haladja meg. Egy év alatt a lakások kínálati átlagára húsz százalékkal 577 ezer forintra, a házaké pedig 12 százalékkal 382 ezer forintra nőtt négyzetméterenként.

 

Győr - Káptalandomb - ingatlan - ház

Az egyik legdrágább megyeszékhelyen, Győrben az átlagos négyzetméterár tíz százalékkal 321 ezer forintra nőtt
Fotó: MTI

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosi lakásdrágulást jól mutatja az is, hogy fordulat történt a piacon. Idén március végén a 30 millió forintnál olcsóbb lakások aránya a magánszemélyek kínálatában 48 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 63 százalékkal és a januári 53 százalékos értékkel. A portál elemzése szerint a fővároson belül továbbra is jelentősek a különbségek. Az V. kerület a legdrágább, ott az átlagos négyzetméterár 926 ezer forintot tett ki, ez a tavaly március végi szinthez képest 8 százalékos áremelkedést jelent. A legnépszerűbb városrészek közé sorolt XIII. kerületben 22 százalékkal 622 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 18 százalékkal 648 ezer forintra nőtt az átlagár egy év alatt. A legolcsóbban a XXIII. kerületben lehet lakást vásárolni, ahol 360 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Bővebben a témáról itt  olvashat.