Milliós budapesti négyzetméterárak

 

A népszerűbb fővárosi filmforgatási helyszínek környékén nem ritka az egy-két millió forintos négyzetméterár. A szuperprodukciókban felbukkanó helyszínek közül például a Gozsdu-udvarban egymillió forintba, a Nyugati pályaudvar mellett 750 ezer forintba kerül egy négyzetméter, de a Kiskörút közelében találunk ezeknél alacsonyabb árú lakásokat is.

Az elmúlt években a magyar filmek jól szerepeltek az Oscar-gálán, emellett hollywoodi sztárokkal készült amerikai szuperprodukciók forgatásának is Budapest adott otthont. Ez persze nem véletlen, mert a fővárosi épületek és városrészek több történelmi korszak, illetve európai nagyváros megidézésére alkalmasak – áll az Ingatlan.com az Oscar-gála alkalmából készített összeállításában. Az elemzés azt vizsgálta, hogy a legnépszerűbb filmforgatási helyszínek – a Széchenyi tér, a VI. és VII. kerület belső része, a körutak környékén mennyi volt az átlagos négyzetméterár az Ingatlan.com-on hirdető magánszemélyek kínálatában. Másként: mennyiért lehet lakást venni olyan városrészekben, utcákban, ahol akár a jövőben is felbukkanhatnak magyar és nemzetközi szupersztárok.

Főszerepben Budapest

Fővárosunk megidézte már Párizst, például a Robert Pattinsonnal forgatott Bel Amyban. A Melissa McCarthy főszereplősével készült Kémben az Operaházat egy római kaszinó szerepében láthattuk. A Die Hard-filmek legutóbbi részében Bruce Willis moszkvai jeleneteit vették fel a magyar fővárosban, egyebek mellett a belvárosi Madách téren. Az Angelina Jolie rendezte Vér és méz földjén című háborús filmben a Margit híd budai hídfőjénél is vettek már fel jeleneteket, de további sztárok, köztük Harrison Ford, Mila Kunis és Jennifer Lawrence is forgattak már Budapesten.

Árak, utcák, sztárok

Hercegprímás utca - Budapest - park

A Hercegprímás utcában az átlagos négyzetméterár kevéssel haladta meg az egymillió forintot
(Fotó: MTI)

A belvárosi helyszínek közül a Szabadság tér a legdrágább, ahol március elején az átlagos négyzetméterár 1,6 millió forint volt. A Lánchíd pesti hídfője kedvelt forgatási helyszín, a már említett Kém című filmben is megjelenő Gresham-palota közelében is bőven egymillió forint feletti összeget kérnek egy négyzetméterért az eladók. Az ötcsillagos hoteleknek is helyet adó Apáczai Csere János utcában 1,5 millió forintért kínálják a lakások négyzetméterét, a Szent István-bazilika melletti Sas utcában szintén 1,5 millió forintnál tartanak az átlagárak.

A bazilika mellett lévő Hercegprímás utcában viszont valamivel olcsóbban lehet lakáshoz jutni, ugyanis az átlagos négyzetméterár itt kevéssel haladta meg az egymillió forintot. Több filmforgatás volt korábban az Andrássy úton és környékén, ahol március elején az átlagos négyzetméterárak 908 ezer forintnál jártak. A filmekben egyre gyakrabban feltűnő Opera környékén a Dalszínház utcában és a Hajós utcában 850-900 ezer forintos négyzetméterárra kell készülni.

Bővebben a témáról itt  olvashat.