A vállalati tanműhelyek biztosíthatják a munkaerő utánpótlását

 

Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, 2011-ben megkezdte, majd véghez vitte a magyar szakképzési rendszer átalakítását.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn Győrben nyilatkozott, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 420 millió forintból megvalósult duális képzési központjának átadásán. A kormány 180 millió forinttal támogatta a beruházást.

A Nemak Tanműhelyének felavatása, nemzeti színű szalag átvágása. A képen  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simon Róbert államtitkár, Borkai Zsolt polgármester, David Toth ügyvezető igazgató, Parragh László, az MKIK elnöke (Fotó: Mezősi Kristóf)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simon Róbert államtitkár, Borkai Zsolt polgármester, David Toth ügyvezető igazgató, Parragh László, az MKIK elnöke
(Fotó: Mezősi Kristóf)

Az egyik cél, hogy a felsőfokú képzés is igazodjon a magyar gazdaság szükségleteihez. A másik, hogy még több vállalat vegyen részt a duális képzésben, mert így tudható, milyen képzésekre van szüksége a piacnak. A 19 nemzetgazdasági ágazat közül 18-ban volt dinamikus a beruházások növekedése az elmúlt évben, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy idén is négy százalék fölötti gazdasági növekedést érjen el Magyarország – mondta Varga Mihály.

A magyar gazdaság öt éve dinamikusan növekszik, s ebbe újabb területek kapcsolódnak be, mint a gyógyszer-, az élelmiszer- és a feldolgozóipar különböző szereplői, valamint a szolgáltatószektor. A növekedés fontos eleme a belső kereslet és a megtakarítások növekedése is – mondta.

Varga Mihály megtekintette a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. üzemét. A képen David Toth ügyvezető igazgató, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simon Róbert államtitkár (Fotó: Mezősi Kristóf)

David Toth ügyvezető igazgató, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simon Róbert államtitkár
(Fotó: Mezősi Kristóf)

Legalább 13 százalékkal emelkedtek a bérek, és a rendszerváltás óta nem látott, négy százalék alatti szintre mérséklődött a munkanélküliség országosan, de Győr-Moson-Sopron megyében ez a mutató  1,4 százalék – közölte a miniszter.

David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fejlesztés egy 1,35 milliárd forint összértékű, üzemcsarnok és szociális helyiségek létesítésére irányuló nagyberuházás része.

Ötszáz négyzetméteren egyebek mellett modern eszközökkel felszerelt mérőszobát, labort, tanműhelyt és tantermeket alakítottak ki, ahol tíz műszaki szakmában szerezhetnek tudást a fiatalok. Az idei tanévben 78 diák gyakorlati képzése folyik a vállalatnál, ami duplája az eddigieknek.