Lakásvásárlók, van „kiskapu” az illetékfizetésnél

 

A lakásvásárlás során akadnak olyan járulékos költségek, amelyeket ki kell fizetni. Ezek közül az egyik legnagyobb tétel az ingatlan értékének négy százalékára rúgó illetékfizetési kötelezettség. Jó hír azonban – írta a Bankmonitor.hu –, hogy lehetőség van ötvenszázalékos illetékkedvezményhez jutni, vagy akár mentesülni is a fizetési kötelezettség alól.

A visszterhes vagyonátruházási illeték fogalmával jobb megismerkedni, mielőtt lakásvásárlásra kerülne a sor, hiszen ez jelenti az egyik legnagyobb járulékos költséget. A jelenlegi szabályozás alapján az illeték mértéke az ingatlan típusától függetlenül 4 százalék. Ennek alapját pedig az ingatlan vételára jelenti, ami egy 20 millió forintos ingatlan esetén 800 ezer forint.

Ugyanakkor, ha legfeljebb három évvel korábban adott el ingatlant, akkor az újonnan vásárolt lakás vagy ház és a régi ingatlan vételárának különbözete jelenti az illeték alapját. Mégpedig úgy, hogy egy eladással egy vétel állítható szembe, viszont ha több ingatlan eladása is megtörtént, akkor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező értékesítés választható ki – emelte ki a Bankmonitor.hu.

Közölték, a 2018 előtti szabályok értelmében csak az egy évvel korábban értékesített ingatlan vételárával volt csökkenthető az illetékalap, így ez a változás mindenképpen kedvező. Ugyanakkor, ha a régi lakást az új lakás megvételét követően értékesíti, akkor ez esetben a vásárlást követő egy évig vonható le az illetékalapból.

Stockphoto - lízing - lakás - társasáház -bérlemény - ingatlan

Íme, a kedvezmények

Bizonyos esetben mentesülhet is az illeték megfizetése alól. Például, ha az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolt lakás értéke, akkor az illetéket nem kell megfizetni. A 35 év alatti első lakáshoz jutók kaphatnak ötven százalék illetékkedvezményt, ha a megszerzett tulajdon értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített – például lakóparkok, társasházak –, 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól. A családi otthonteremtési támogatás (csok) keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból.

Arra azonban mindenképp figyelni kell, hogy a lakás megvásárlása után 30 napon belül jelentse be a vagyonszerzés tényét, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki. További könnyebbséget jelent, hogy az első lakásvásárlás esetében az illetéket 12 egyenlő részletben, egy év alatt is ki lehet fizetni, amelyre már nincs sem életkori, sem ingatlanértékre vonatkozó megkötés.