Kiugró bővülés a kistelepülések lakáspiacán

 

Tavaly 14 389 új lakás épült, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, húsz százalékkal több a 2016. évinél – hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal. Szakértők szerint akár tízezer új otthon is megkaphatja idén a használatba vételi engedélyt Budapesten, ami több mint háromszorosa a 2017-ben mért közel 2800-as értéknek.

Az előző évhez képest Budapesten nem nőtt az épített lakások száma tavaly, a városokban és a községekben viszont több mint másfélszer annyi lakás épült. Összességében tavaly 14 389 új lakás épült, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, húsz százalékkal több a 2016. évinél – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Lakásépítések alakulása - ksh

Közölték, a lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta. A használatba vett lakások átlagos alapterülete hat négyzetméterrel száz négyzetméterre nőtt. A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 37 997, a növekedés átlagosan húsz százalékos, Budapesten több mint másfélszeres. A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés – ismertette a statisztikai hivatal.

Hozzátették, az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten tíz százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését. A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 8 százalékkal több, összesen 13 216 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 5105, ami 23 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

ház - építés -gerenda

A városokban és a községekben több mint másfélszer annyi lakás épült tavaly, mint 2016-ban
Fotó: MTI

Idén sem áll meg az új lakások drágulása

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Cordia prognózisa szerint az idén az ingatlanfejlesztők által meghirdetett határidők alapján akár tízezer új otthon is megkaphatja a használatba vételi engedélyt Budapesten, ami több mint háromszorosa a 2017-ben mért közel 2800-as értéknek.

„Várakozásaink szerint lassuló ütemben, de tovább nőnek majd a kivitelezési költségek, ezért – valamint az új lakások iránti erős kereslet miatt – az új építésű otthonok áremelkedése sem áll meg. 2018-ban a fővárosi újlakásárak 8-10 százalékos növekedése várható” – fogalmazott a vezérigazgató.

„A kiadott új építési engedélyek száma ugyanakkor már 2018 év végétől csökkenésbe válthat, ha a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok öt százalékos áfáját” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor. E várható csökkenés oka, hogy az akkor elinduló projekteket már nem lehet majd befejezni 2019 előtt, márpedig a jelenleg ismert tervek szerint 2020-tól újra a 27 százalékos áfakulcs lesz majd érvényben az új lakások esetében.

Megnőtt az igény az új lakások iránt

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: a több mint 14 ezer átadott lakás megfelel várakozásoknak és jól mutatja a piac növekedését. A kereslet évek óta egyre erősödik az új lakások iránt, de az elmúlt években még kevés lakást adtak át. A vevők egy része tervezőasztalról már vásárolt új lakást, sokan azonban óvatosabbak voltak, megvárták, hogy az adott lakás félkész vagy átadás előtti állapotba kerüljön és ekkor döntöttek a vásárlásról.

Stockphoto - ipari park - mérnök - tervezés

A vevők egy része tervezőasztalról már vásárolt új lakást Stockphoto

A portál adatai szerint az új lakások népszerűségét jól tükrözi, hogy egy újlakás-hirdetés iránt érdeklődők száma az elmúlt egy év során országszerte átlagosan közel hetven százalékkal emelkedett, ráadásul az idei év elején folytatódott, sőt, erősödött ez a trend. 

 

Problémát okoz a munkaerőhiány

A múlt évben már jól látszott a vidéki lakáspiac erősödése, ezt jelzi például az, hogy a megyei jogú városokban az új lakások iránti kereslet intenzitása 2017-ben 90 százalékkal emelkedett. Ez pedig bőven meghaladja a fővárosi, még mindig nagyon jelentősnek mondható több mint ötven százalékos emelkedést. A szakember közölte, a településméret meghatározza az új lakások piacát.

„A fővárosban és a nagyvárosokban túlnyomórészt értékesítési céllal építettek lakásokat. A kisebb városokban pedig a saját erőből történő családiház-építés a jellemző” – tette hozzá Balogh László. A szakember kiemelte: a fővárosban tavaly 9 százalékkal kevesebb lakás épült eladási céllal 2016-hoz képest, ami legfőképpen a szűkös építőipari kapacitásoknak és a munkaerőhiánynak köszönhető.

A szakportál előrejelzése szerint idén várhatóan a tavalyi forgatókönyvnek megfelelően tovább emelkedhet az átadott új lakások száma, az elmúlt két évben elindított társasház-fejlesztések és családiház-építések várhatóan az idén és jövőre készülnek el. 

Lendületesen bővült tavaly a lakáspiac

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a 2016-os fordulatot követően tavaly is folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése. Különösen kedvező, hogy az engedélyek számának az elmúlt évek során látott emelkedése már számottevően megjelenik a lakásépítések megugrásában is. Tavaly már a községekben és a kisebb városokban emelkedett leggyorsabban a használatba vett lakások száma, a pozitív lakáspiaci folyamatok már az egész országra kiterjednek – húzta alá Varga Mihály.

Varga Mihály - nemzetgazdasági miniszter

Varga Mihály lakáspiac keresleti oldalának további növekedést várja idén a lakáspiacon
Fotó: MTI

Ehhez a dinamikus növekedéshez számottevően hozzájárult az Otthonteremtési Program támogatásainak kibővítése és a kedvezményes lakásáfa lehetősége. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetéstől, 2015. július 1-je óta eltelt időszakban 2018 januárjával bezárólag összesen közel 68 ezer háztartás kérelmét fogadták be a bankok közel 190 milliárd forint értékben – ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

A lakáspiaci élénkülést az Otthonteremtési Program mellett a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek növekedése és az alacsony kamatkörnyezet is támogatta – fűzte hozzá Varga Mihály. Mint mondta, a tárca várakozása szerint a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések idén jelentős lökést adnak a lakáspiac keresleti oldalának, 2018-ban tehát további növekedést vár a lakáspiacon.

Budapesten tizenkét éves rekord dőlt meg 

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint 2018-ban 9 ezer társasházi lakás építésének befejezése várható a fővárosban (ám ezek nem mindegyike fog használatba vételi engedélyig eljutni), ami több mint kétszerese a tavalyi volumennek.

„Az élen a XIII. kerület áll 2400 lakással, melyet a XI. kerület követ 1300 ingatlannal, majd a VIII. és IX. kerületek egyenként közel ezerrel” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Ráadásul a piac egészét monitorozó adatbázisunkban már most tízezer feletti megépülő lakást látunk 2019-re is. Addig tehát mindenképpen kitart a lakásépítési lendület”. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a 2016-ban eredetileg négy éves időtávra bevezetett ösztönzőkkel. Ha 2020-tól újra 27 százalékra emelkedik az új lakások áfája, az további áremelkedést generál ebben a szegmensben. Félő, hogy ez a mostani keresleti boom végét jelentené, ami természetesen a kínálatot is látványosan visszafogná, ugyanakkor ez a lakásépítések „tehetetlensége” miatt a számokban csak 1,5-2 év késéssel jelentkezne.

Lakásgrafi - OTP ingatlanpont

Fejlesztési potenciál pedig bőven van Budapesten. Az OTP a piac egészét monitorozó adatbázisában jelenleg 72 olyan beruházás szerepel, 14 ezer lakással, amelyek megépítését a sajtóban vagy honlapjukon már bejelentették a beruházóik. Nagy részük átadásával azonban csak 2019 után lehet számolni, s értékesítésük sem kezdődött még el. Ha az áfa-szint maradna öt százalékon, s a kereslet is kitartana a mostani szinten, ezek hamar „aktivizálódhatnának” majd. Itt is a XIII. kerület viszi a prímet, ahol 17 helyszínen 5100 lakás építése áll előkészítés alatt, s az önkormányzat tervtanácsa elé az elmúlt bő egy évben további mintegy 2500 lakás került. A XI. kerületben 9 projekt keretében 3500 lakás van „betárazva”, s ezer feletti lakásszám várható még a IX. és a X. kerületekben is.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az idén és jövőre várható lakásátadási hullám mellett az irodaépítések, ingatlanfejlesztői piac, ipari és logisztikai beruházások, a tisztán állami és uniós támogatású projektek felfutásával idén a gazdasági növekedés gyorsulására számítanak, így a GDP növekedése idén elérheti a 4,5 százalékot is. A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a tízezret.