Alacsony a magyarok munkanélküliségtől való félelme

 

A második legmagasabb értékét mutatja a BNP Paribas Cardif munkaerőpiaci stabilitási indexe. E szerint folyamatosan növekvő optimizmus tapasztalható a magyar munkavállalók részéről a jelenlegi munkahelyük iránt érzett stabilitást illetően.

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kismértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem hetvenpontos értéket vett fel az index, ami ötpontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából.

A tavalyi év azonos időszakához képest nyolc százalékpontot emelkedett, ezzel 69 pontos értéket vett fel novemberben a BNP Paribas Cardif munkaerőpiaci stabilitási indexe, így az időszakonként tapasztalható ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk. A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Érdemes figyelembe venni, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

Folyamatosan növekvő optimizmus

Míg 2014 novemberében 60, egy évvel később 61, tavalyelőtt 64, 2017-ben pedig már 69 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke, emellett azt is fontos kiemelni, hogy a több mint három éve indult kutatás során az index most vette fel a második legmagasabb értékét.

Stockphoto - Csapatmunka - Ipar - Dolgozó - Gyári munkás - Mérnök - Üzem - Munkavállaló

Az iparban dolgozók érzik legbiztosabbnak a munkahelyüket (Stockphoto)

„Figyelembe véve az elmúlt három évet, valamint a megelőző negyedéveket, folyamatosan növekvő optimizmust tapasztalunk a magyar munkavállalók részéről a jelenlegi munkahelyük iránt érzett stabilitás kapcsán” – mondta el Kiss Márk István. A BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója hozzátette: a legtöbb hazai munkavállaló jelenleg úgy érzi, hogyha el is veszítené a munkáját, akkor is viszonylag könnyen találna magának új állást, ami egyébként egy csökkenő munkavállalói motivációt is eredményez.

Ami a karrierhez kapcsolódó jövőképet illeti, érdekesnek mondható, hogy a munkavállalók 73 százaléka (férfiak 75%-a, a nők 72%-a) érzi úgy, hogy több mint öt évig megmarad a munkahelye. Azon munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 42 százalékuk úgy érzékeli, hogy az egész cégben nincs elég megrendelés, 35 százalék szerint hosszabb ideje folyamatosan zsugorodnak és csökken a munkatársak létszáma, 34 százalék úgy véli, hogy az őt alkalmazó cég meg fog szűnni, 24 százalékuk pedig azt is állította, hogy a cég be fog olvadni egy másik vállalatba.

Ők a legbizakodóbbak

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot 70 és 72 ponttal, utánuk 68 ponttal következnek a legfeljebb 8 osztályt végzettek, a sort pedig 65 ponttal zárják a szakmunkás papírral rendelkezők. Minden korcsoportban jelentős javulás tapasztalható az elmúlt években: jelenleg mindegyik korosztály 69 pontot ért el.

Bővebben a témáról itt   olvashat.