Telekvásárlás nélkül is építhet családi házat

 

Jelentősen átalakult az utóbbi években a családi ház építésére alkalmas telkek kínálata. Bár a kínálat bővült, egyre nehezebb megfizethető áron telekhez jutni a felkapott városrészekben. A telekvásárlás és házépítés kombinációja helyett érdemes megfontolni egy már meglévő, bontandó vagy felújítandó ház helyén történő beruházást, mert a jó helyen található telkekből egyre nagyobb a hiány.

Az évek óta tartó lakáspiaci boom miatt egyre nehezebb jó helyen fekvő, családi ház építésére alkalmas 300-1000 négyzetméteres telekhez jutni a fővárosban, és ez a folyamat a vidéki nagyvárosokban is látható. Ráadásul, aki családiház-építést tervez, jó előre fel kell készülnie a szakemberhiány miatt – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Az összeállítás a budapesti és a nagyvárosi telekárak bemutatása mellett azokat a családi házakat is megvizsgálta, amelyeknél érdemes a bontáson vagy teljes körű felújításon gondolkodni.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: első látásra egy bontandó családi ház esetében a munkálatok költsége magasabb lehet, mint egy üres telekre való építkezés. „Bizonyos esetekben azonban az üres telek ára magasabb, mintha olyan hasonló méretű telket vásárolnánk, ami már egy felújítandó vagy elbontandó épületet is tartalmaz. Ráadásul az utóbbi esetekben nem feltétlenül kell az alapozással, falak újraépítésével törődni, amivel még többet lehet spórolni, ha az ingatlant az elbontás helyett teljes körűen felújítjuk” – tette hozzá a szakember

Telkek házak, árak

Budapesten a 300-1000 négyzetméteres telkek átlagára február közepén 36 millió forint volt, természetesen városrésztől függően eltérőek az árak. A XIV. kerületben például közel 55 millió forint az átlag, a XXIII.-ban pedig 13 millió. A felújítandóként hirdetett családi házak átlagára a XIV. kerületben 48 millió forint volt, a XXIII. kerületieké pedig 22 millió forintra rúgott.

Stockphoto - Építkezés - Csok - Házépítés - Építõipar - Betonozás

A frekventált helyen lévő családiház-építésre alkalmas telkekből nagyon szerény a kínálat
Stockphoto

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben 12,7 millió, Győrben 13,9 millió, Szegeden 11,6 millió forint az telekárak átlaga. A debreceni felújítandó házak pedig 16 millió forintba kerülnek a kínálati piacon. A győriért és szegediekért 25 és 17 millió forintot kérnek. Balogh László elmondta, hogy az adott ház állapotától függően kell a bontásról vagy a teljes körű felújításról döntenie a vásárlóknak. 

Bővebben a témáról itt  olvashat.