Nyertes magyar startupok Lisszabonban

 

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és Magyarország Lisszaboni Nagykövetsége által szervezett Be Smart! – Smart City konferencián és üzleti fórumon vettek részt és mutatkoztak be a BVK 7. Be Smart versenyén elektromobilitás és smart city témában nyertes startupok: az Electromega, a Mindtech, a Qatalyst, a Route4U és a Stringbike.

Testvérvárosi kapcsolatok, fejlesztések

„Több, mint 25 éve ápol testvérvárosi kapcsolatokat Budapest és Lisszabon, de az innovációs és startup együttműködést most indítjuk. A 2015 óta futó programunk keretében ez a huszadik delegációnk, eddig 75 nyertesünk mutatkozhatott be a támogatásunkkal” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a lisszaboni városházán tartott rendezvényen.

„Mindkét fővárosban erős a turizmus és fontos feladat a fiatalok megtartása. Lisszabonban is fókuszban van a közterek és a zöld területek fejlesztése, a városlakók számára jobban használható területek kialakítása, a szociális integráció. A két város megoldandó feladatai és lehetőségei nagyon hasonlóak, ezért fontos a párbeszédet szakmai szinten is folytatni” – mondta Breuer Klára, Magyarország lisszaboni nagykövete.

Minden város, köztük Lisszabon is nagy kihívásokkal néz szembe, fontos innovációs kérdések a mobilitás, a közösségi közlekedés, a környezet fenntarthatósága, a munkahelyteremtés – emelte ki Duarte Cordeiro, Lisszabon főpolgármester-helyettese.

Be Smart - Szalai Piroska

Kutatáson és fejlesztésen alapuló ipar

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, hogy a 21. században a városok innovációs képességének meghatározó szerepe lehet a hagyományos gazdaságról a kutatáson és fejlesztésen alapuló iparra való áttérés területén, és előadásában bemutatta a főváros smart city vonatkozásait.

Február 15-én a BVK delegációja és a startupok Almeida Henriques, Viseu polgármestere meghívására bemutatkoztak a viseui Smart City konferencián. Viseu Portugália legrégebbi kisvárosa, ahol a hagyomány és a 21. századi innováció egymás mellett van jelen.