Aszódi: Az év második felében kérelmeznénk Paks II. létesítési engedélyét

 

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Hungarian Energy Investors Forum 2018 energetikai konferencián pénteken Budapesten hangsúlyozta, ez a legnagyobb és legfontosabb nukleáris engedélykérelem, mintegy 200 ezer oldalas dokumentációt kell összeállítani, amelyben a tervező igazolja, hogy a létesítmény teljesíteni tudja a nukleáris biztonsági szabályzatokban szereplő követelményeket.

Az idei feladatok közül Aszódi Attila kiemelte azt is, hogy hamarosan elkezdődik a telephelyen a háttér-infrastruktúra kialakítása, a különböző üzemekre, irodákra szükség van az új blokkok építésének kiszolgálásához. Hozzátette, ezekre a létesítményekre is kiterjed az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése.

Üzemcsarnok Pakson (MTI-fotó: Sóki Tamás)

Ismertette, hogy a jelenleg működő, meghosszabbított üzemidejű négy paksi blokk 2032 és 2037 között áll majd le, Magyarország energetikai helyzete miatt elkerülhetetlen az atomerőmű kapacitásának fenntartása.

Paks II. megvalósításához mintegy 6000 engedélyre van szükség, ezek közül eddig több mint 300-at szereztek meg – jelezte.

A telephely alkalmasságát megkérdőjelező álláspontokról szólva Aszódi Attila kitért arra: bár a hatósági engedélyezési eljárás már lezajlott, érdemben foglalkoztak a felmerült kérdésekkel; részletesen ismertették, miért volt megalapozott mindaz, ami a földtani kutatási programban, illetve a hatósági engedélykérelemben szerepel.

Alaptalanok azok a támadások, amelyek az elmúlt hetekben a telephely alkalmasságával kapcsolatban újraindultak, politikai szándékúak, és nincs földtani-tudományos alapjuk – jelentette ki az államtitkár.

A finanszírozással, illetve a magyar–orosz államközi megállapodással kapcsolatban kiemelte: Magyarország nem hitelt vett fel, Oroszország 30 évre 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosított, ami a Paks II. projekt megvalósításának 80 százalékát fedezi. A hitelkeretből mindig annyit hívnak le, amennyi egy adott időszakban a felmerülő számlák kifizetéséhez szükséges.