Jól indult az év a lakossági állampapír piacon

 

Összesen 205 milliárd forintos havi bővüléssel 7145 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok teljes állománya januárban.

Fontos változás, hogy a januárban indított, kétéves és hosszabb futamidejű állampapír sorozatokat (2MÁP, BMÁP, PMÁP és P€MÁP) már csak magánszemélyek vásárolhatják – hívta fel a figyelmet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. Összesen 205 milliárd forintos havi bővüléssel 7145 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok teljes állománya januárban.

Lakossági állampapír adatok

Az elmúlt években átalakult az államadósság szerkezete és biztonságosabb lett az adósságszerkezet. A teljes államadósság 25 százalékát kitevő lakossági piac felépítésével az Államadósság Kezelő Központ elérte célját és az államadósság jelentős része ma már közvetlenül a lakosság tulajdonában van, ami hozzájárul a biztonságos finanszírozáshoz – fejtették ki.

Hozzátették, ennek megfelelően a jövőben már elegendő olyan mértékű növekedés, amely ezt az arányt biztosítja, ami lehetőséget ad arra, hogy a belföldi vásárlók körében a magánszemélyek elsőbbséget élvezzenek. A januárban indult kétéves és hosszabb futamidejű lakossági állampapírokat az elsődleges értékesítésben már csak magánszemélyek vásárolhatják.