Az építőipar húzta a gazdaságot

 

Magyarország bruttó hazai terméke 2017 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján pedig 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá. A GDP tavaly 4,0 százalékkal emelkedett – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2017-ben a GDP 4,0 százalékkal emelkedett a nyers, és 4,2 százalékkal a kiigazított adatok szerint – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

GDP - KSH - 2 ábra

Közölték, az előző negyedévhez mérten 1,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene a tavalyi negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: a negyedik negyedévi növekedéshez a legnagyobb mértékben az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások, kiemelten a kereskedelem járultak hozzá.

Emelkedett a GDP

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte: a várakozásokat meghaladóan – míg a Takarékbank várakozásaihoz közeli mértékben nőtt  a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben. A harmadik negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 1,3 százalékkal bővült a gazdaság.

Mint mondta, ha, az időjárási tényezők által befolyásolt mezőgazdaság tavalyi visszaesését nem vesszük figyelembe, a tavalyi növekedés elérhette volna a 4,5 százalékot, míg az utolsó negyedévben megközelíthette volna az 5 százalékot is. A tavalyi utolsó negyedévben a növekedést a fogyasztás és a beruházások további gyorsulása élénkíthette, míg a külkereskedelmi többlet kisebb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, így kevésbé fogta vissza a növekedést.

Takarékbank - gdp - előrejelzés

Idén várható a lakás és irodaátadások hulláma, az állami tiszta és EU-s beruházások felfutása (a Brüsszelbe kiküldött számlák alapján a most futó EU-ciklus közel 20 százaléka teljesülhetett eddig, így ezek döntő része még a következő időszakban valósulhat meg) emellett kifejezetten élénkülnek a feldolgozóipari, logisztikai, kiskereskedelmi és hotelberuházások is, a Mercedes idén elkezdi az új, egymilliárd euró nagyságú gyárépítését.

Fókuszban a külkereskedelem

A fogyasztás idén a tavalyihoz hasonló mértékben növekedhet, azonban 2018-ban leginkább a külkereskedelem a tavalyi évhez képesti kisebb romlása gyorsíthatja a gazdaságot, amit az exportkapacitások növekedése mellett a kiváló európai és globális gazdasági konjunktúra is húz. Ezt alátámasztják az évtizedes és történelmi csúcsra emelkedő hazai, német és euró-övezeti bizalmi és hangulati indikátorok is. Suppan szerint így idén a növekedés akár jóval meg is haladhatja az optimistának tekintett 4,5 százalékos előrejelzésüket. Jövőre azonban az idei évben várható magas bázis miatt a növekedés 3,6 százalékra lassulhat a Takarékbank előrejelzése szerint.