Már cafeteriából is törleszthető a diákhitel

 

Utazás, étterem – eddig. 2018-tól viszont már a cafeteria-keretből is lehet fizetni a diákhitel-törlesztőt. De más is változott a béren kívüli juttatások területén.

A legtöbben utazásra költik a cafeteriát különösen akkor, ha több családtag is jogosult a cafeteriára, és azt legalább egy évig halmoztatják. Ezzel szemben az Erzsébet-utalvány a mindennapokhoz nyújt segítséget azoknak, akik kapnak.

Fata László cafeteria szekértő a Kossuth Rádió Napközben műsorban elmondta, egy januári felmérés alapján 683 munkaadó 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már biztosítja az alkalmazottainak a béren kívüli juttatások ilyen felhasználását, 10 százalékuk ugyanakkor még kivár. Ez szerinte igen jó arány egy friss változásnál, hiszen ez összesen egyharmadnyi arány.

Jelenleg maximum 27600 forintnyi összeget használhat fel egy munkavállaló a diákhitel-törlesztéshez, ez a felhasználás pedig azt is jelentheti, hogy a cafeteria felhasználási volumenben jelenleg első két helyen szereplő SZÉP-kártya és a készpénzes juttatások mellé felzárkózhatnak a diákhitel-törlesztések is, mivel sokan azt fogják választani – vázolt fel egy lehetséges jövőképet a szakértő.

Úgy fogalmazott: a munkaadók a cafeteriával két célt szeretnének elérni, egyrészt egy dolgozóbarát környezetet, vagy tulajdonosi imázst, a másik cél az, hogy ez minél kevesebbe kerüljön neki. Kisebb vállalkozásoknál ennek ellenére előfordul, hogy nincsen béren kívüli juttatás, de nagyobb cégeknél is találkozott olyannal Fata László, hogy tartanak bizonyos változásoktól – így éppen a diákhitellel kapcsolatban is volt ilyen, voltak olyan cégek, akik nem hitték el, hogy csak a diákhitel tájékoztatták el.

Imre Zita, a Diákhitel Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója a műsorban a diákhitel legfontosabb idei változásaival kapcsolatban elmondta, idén már 45 éves korig is felvehetik a diákhitelt, valamint a kormány 2017-es döntése értelmében nulla százalékos kamata lett a Diákhitel 2-nek.

Ismertette, hogy 2018. január 1-je után születendő gyermekeknél az immáron kétgyermekes diákhiteles édesanyák esetén a tartozás felét, a háromgyermekesnél pedig a teljes összeget elengedi az állam. Azt is elmondta, hogy egygyermekes anyák már a kilencedik hónaptól, míg ha az apa megy gyesre, gyedre, akkor a gyermek megszületését követően kapnak célzott kamattámogatást.