Vegyes a kép az albérletpiacon

 

Érdemes mindenre felkészülniük az albérletet keresőknek, ugyanis vegyes a kép az országon belül. Van példa a bérleti díjak csökkenésére, stagnálására és emelkedésére egyaránt. A legdrágább fővárosi kerület továbbra is az V., ahol 200 ezer forint az átlagos bérleti díj, a legolcsóbban pedig a XXIII. kerületben lehet lakást bérelni, havi 90 ezer forintért.

Egyre nagyobb a kereslet a kiadó lakások iránt a nagyobb városokban, ennek ellenére már nem emelkednek olyan tempósan a bérleti díjak, mint korábban. Ennek hátterében a kínálat bővülése állhat – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely a keresztféléves felsőoktatási képzések indulása apropóján vizsgálta a budapesti és a legnagyobb vidéki egyetemvárosok piacát.

Olcsóbbak lettek a fővárosi albérletek

Budapesten február elején 140 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami az albérletpiacon főszezont jelentő tavaly augusztusi szinthez képest tízezer forintos mérséklődést jelent. Továbbra is az V. kerületben a legdrágábbak a kiadó lakások, havonta átlagosan 200 ezer forintot kérnek ezekért. A másik véglet pedig a XXIII. kerület, ahol 90 ezer forintos átlagáron lehet lakást bérelni.

 

szállásadás - airbnb - albérlet - lakás - kiadás - ingatlan

Idén az eho eltörlése és a kínálat átrendeződése lehet a legnagyobb hatással a kiadó lakások piacára
Stockphoto

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: egyelőre nincs szó trendfordulóról, hiszen tavaly februárhoz képest tízezer forinttal emelkedtek az átlagos bérleti díjak a fővárosban. „Tavaly februárhoz képest öt százalékkal nőtt a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások száma Budapesten, de a megyei jogú városokban is jelentős – több mint 30 százalékos – volt a kínálatbővülés. A megnövekedett kínálat pedig gátat szab az albérletárak emelkedésének” – mondta a szakértő.

Drágulásra és stagnálásra is van példa vidéken

Vegyesen alakultak a bérleti díjak a legnagyobb egyetemi városokban. Az Ingatlan.com adatai szerint Debrecenben február elején 90 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, ami hatszázalékos emelkedést jelent a múlt augusztusi szinthez viszonyítva. Nagyobb mértékben drágultak a pécsi albérletek: 80 ezerről 90 ezer forintra. Ezzel szemben Szegeden és Miskolcon lényegében stagnáltak a bérleti díjak. Szegeden február közepén havi 85 ezer forintba kerültek az albérletek, Miskolcon pedig 66 ezer forintot kellett adni értük, ami lényegében megegyezik a tavaly augusztusi szinttel.

Bővebben a témáról itt  olvashat.