Így tanul meg a gyerek spórolni

 

Akár 20-30 millió forintba is belekerülhet egy gyermek egy gyerek felnevelése egy családnak, ha egészen az esküvőjéig támogatni szeretné. Mivel naponta hozunk a gyerekekkel kapcsolatos pénzügyi döntéseket, ezekbe nem árt őket is bevonni.

Rendszeres kiadásként az iskolás gyerekek szülei számolhatnak az iskolai étkeztetéssel, melynek ára régiónként és intézményenként eltérő áron, 5–12 ezer forint között alakul. Az alsósok általában minden esetben az iskolai menzán ebédelnek, a nagyobbak akár környékbeli vendéglátóhelyek, gyorséttermek menüit is szokták választani – valószínűleg így már magasabb összegből jön ki a havi ebédköltség.

Takarékoskodni gyerekkortól

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja, Horváth Magyary Nóra szerint érzékletes példákkal jól meg lehet értetni a gyerekekkel a takarékoskodás alapjait. Ha a gyerek nem vesz minden nap az iskolai büfében kakaós csigát és kólát, hanem szendvicset visz magával otthonról, hozzá kulacsban teát, azzal sok ezer forintot lehet megtakarítani. Ha kiszámoltatjuk a gyerekekkel az iskolai büfézés havi költségét, és vele együtt gondolkodva próbáljuk valami értelmesebb célra gyűjteni a pénzt, akkor biztosan együttműködő lesz a tizenéves gyerek – a vetélkedő éppen ezt az okos döntési képességet erősíti. Horváth Magyary Nóra feltétlen híve a gyerekek döntésekbe történő bevonásának: ahhoz, hogy a gyerek értse a pénz értékét, látnia kell, hogy szülei gazdálkodnak, átgondolnak bizonyos kiadásokat.

Korábbi felmérések szerint egy gyerek felnevelése 25-30 millió forintba kerül egy családnak, ha egészen az esküvőjéig támogatni szeretnék a szülők – persze ennél kevesebb összegből is meg lehet oldani, ám ehhez nagyobb odafigyelés és tudatos tervezés szükséges. „A tervezésben partnerré tehetjük a gyereket – mondja a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja –, ezt az attitűdöt igyekszünk erősíteni a tanéven átívelő verseny során – ha a gyerek megérti, hogy a pénztárca vagy a bankkártya nem feneketlen bendő, akkor könnyebben megérti és átérzi szülei anyagi lehetőségeit. A verseny, hasonlóan a korábbi évekhez, négy fordulóban, egy tanéven át tart majd, a témák fókuszába pedig pénzügyeink digitalizációja kerül.”

Bővebben a témáról itt  olvashat.