Ezekre érdemes figyelni idén az ingatlanpiacon

 

Az ingatlanszektor minden szereplője kedvező tendenciákat, növekvő tranzakciószámot és még mindig emelkedő ingatlanárakat vár az idei évtől. Mit jelent ez a fogyasztóknak, befektetőknek? Hol érdemes vásárolni, mire érdemes figyelni és mennyit lehet alkudni az árakból? Mutatjuk.

Kiemelkedő év volt a tavalyi a lakóingatlan-piacon, folytatódott a 2014 óta tartó kilábalás. Az ingatlanárak 12 százalék környéki emelkedése mellett az elmúlt 8 év legmagasabb tranzakciószámmal zárhatott a piac. A Duna House becslése alapján tavaly csaknem 150 ezer tranzakció valósult meg, az idei évben ennek további emelkedése várható, amely így már meghaladhatja a 160 ezret.

Az árak terén a tavalyi év szintén a folyamatos növekedésről szólt. Az elmúlt években a dinamikus árnövekedést legnagyobb mértékben Budapesten tapasztalhattuk meg. Ennek megfelelően 2017 második felében is Budapesten voltak legmagasabbak a négyzetméterárak. Használt téglalakások esetében ez 514 ezer forintot jelentett, de az egyik legdrágábbnak számító V. kerületben az átlagérték a 788 ezer forintot is elérte, ami még soha nem volt ilyen magas. A Belvárosban a magasabb árak miatt érezhetően némileg visszaesett a kereslet az elmúlt időszakban, és az értékesítési idő is megnövekedett.

Az árnövekedés kisebb mértékben, de vidéken is jellemző volt. A Duna House adatai alapján Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedőbbek, amely 367 ezer forintos négyzetméter- és 21 millió forintos fajlagos árat jelentett. Legalacsonyabb négyzetméter áron Békés megyében lehetett tégla építésű lakást venni, itt átlagosan 155 ezer forintot kértek egy négyzetméterért.

Stockphoto - panellakás - panel - ingatlan - lakás

A panellakást kínálók engednek a legkevesebbet a meghirdetett árból (Fotó: MTI)

Tippek 2018-ra

Kínálati oldalon az idei évben az új építésű lakások rohama várható, ami a vevők számára kedvező széles választékot fog jelenteni. Fontos kiemelni azonban, hogy az építőipar munkaerőpiaci helyzet miatt itt az átadások tekintetében csúszásokkal is kell számolni, így a lakáshelyzetüket sürgősen megoldani kívánó lakásvásárlóknak érdemesebb már magasabb készenléti fokozatban lévő projektek kínálata között válogatni. A türelemnek természetesen több előnye van, a projektek előrehaladtával szűkül a foglalható kínálat, és jelentősen emelkednek a négyzetméterárak is, így kedvezőbb áron jobb ingatlanokat találhatnak azok, akik már jó előre tervezik a lakásvásárlást.

Bővebben a témáról itt  olvashat.