Indul a Magnus Aircraft beruházása

 

Idén megkezdődik – a Pécs–Pogányi Repülőtér szomszédságában – a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának építése. Az új gyár több mint évi kétszáz repülőgép összeszerelésére lesz alkalmas.

Sikeres évet tudhat maga mögött a száz százalékban magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt., amely repülőgépgyárat épít Pécsen. Az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány. A számos megrendelésre alapozva döntöttek a pécsi gyárépítésről, amely több mint évi kétszáz repülőgép előállítására lesz alkalmas.

Változások a cég életében

A Magnus Aircraft Amerikában saját céget alapított, Kínában pedig vegyesvállalatot hozott létre. Megmaradnak a cég innovatív tevékenységei is, és a Siemens innovációjának eredményeképpen hamarosan megjelenhet a piacon repülőgépük elektromos változata is.

Együttműködési megállapodást kötött a Magnus Aircraft Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem, amelynek értelmében a jövőben felsőfokú képzettséget igénylő duális képzéseket indítanak el. Ám olyan területeken is kooperálnak majd, mint az alternatív és hibrid meghajtás, a külső formatervezés vagy a szimulátorszoftver-fejlesztés.

Magnus Aircraft fejlesztés - eFusion

A Magnus eFusion teljesen elektromos hajtású gép (Fotó: MTI)

Mint ismeretes, a Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készült kétüléses repülőgépet, ami műrepülésre alkalmas, valamint kifejlesztett egy olyan gépet is, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik és szintén kompozit anyagból készült – így jóval könnyebb, alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más gépeknek.

Bővebben a témáról itt  olvashat.