Meg vannak számlálva az ingyenes házhoz szállítás napjai

 

A postai, futárpostai szolgáltatások drágulása és az egyre jelentősebb munkaerőhiány miatt a házhoz szállítást csak egy bizonyos érték fölött fognak felajánlani az üzletek, vagy még úgy sem. Így egyre inkább meg fog szűnni az, hogy az ingyenes házhoz szállítással próbálnak versenyezni a webshopok.

„A harmadik negyedévben rakétasebességgel drágultak a postai, futárpostai szolgáltatások Magyarországon. A szolgáltatások között az első két negyedévben is ez a szektor produkálta a legtempósabb drágulást, a július–szeptemberi időszakban mért csaknem 10 százalékos növekedés pedig az elmúlt évek legnagyobb mértékű áremelkedésének számít” – mondta Bengyel Ádám, a Foxpost Zrt. csomagautomata-hálózatot működtető cég vezérigazgatója. A szakember szerint 2017. negyedik negyedében sem lassult érdemben az áremelkedés üteme, 2018-ban pedig további, akár 15 százalékos drágulás sem kizárt, amit egyebek mellett előre vetít, hogy a Magyar Posta áremeléssel indítja az évet.

Bengyel úgy látja, a szektorban – hasonlóan a magyar gazdaság más ágazataihoz – alapvetően a munkaerőhiány jelenti az egyik fő problémát, és részben ezzel magyarázható a drágulás is. Sok gépkocsivezető hiányzik ugyanis a rendszerből, többen a jobban fizető közösségi közlekedési vállalatoknál, sokan pedig már külföldön dolgoznak, sofőrt találni így csak magasabb bérekkel lehet. Az áremelkedés másik oka, hogy az iparágban olyan alacsony árszint és jövedelmezőség alakult ki, ami mostanra tarthatatlanná vált. Az alacsony ár rövid távon ugyan jó lehet az ügyfeleknek, hosszabb távon azonban az elmaradó fejlesztések miatt gyengébb szolgáltatási minőséget eredményez.

Stockphoto - elektromos aláírás - csomag

„Hiába van két számjegyű növekedés az internetes kereskedelemben, a kiszállítás volumene ezt nem tudja követni” – véli a vezérigazgató. Szerinte ennek két következménye lehet: nőhet a fix pontra – például a csomagautomatákba – történő kiszállítás (ami jóval kevésbé költséges megoldás, mint a házhoz szállítás), illetve nő a kosárérték.

Bővebben a témáról itt  olvashat.