Javított a magyar növekedési kilátásokon a Világbank

 

A Világbank javította Magyarország és a világ idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a most megjelent féléves tájékoztatójában. A kapacitások kihasználtsága a 2008-as válság óta nem volt ilyen magas – írták. A globális kockázatok között említik az infláció gyorsulását és a jegybanki lazító programok kivezetését.

A washingtoni székhelyű szervezet azzal számol, hogy a tavalyi 3,9 százalékos GDP-növekedés után 2018-ban 3,8 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal nő a magyar gazdaság. Az ideit és a jövő évit egyaránt 0,1 százalékponttal emelte a Világbank júniushoz képest.

Előrejelzésükben a júniusban várt 2,9 százalékról 3,1 százalékra növelték a világ idei várható gazdasági növekedését a tavalyi 3 százalék után. A Világbank elemzése szerint ezzel tetőzött is a bővülés, hiszen a következő évekre 0,1-0,1 százalékpontos csökkenést vetítenek előre.

Az Audi Hungária győri gyárának összeszerelő-csarnoka, ahol elkezdődött az Audi TT Roadster sorozatgyártása 2014. november 5-én.MTI Fotó: Krizsán Csaba

Illusztráció (MTI: Krizsán Csaba)

A világ vezető ipari országainak kibocsátása 2,2 százalékkal nő, amely 0,2 százalékkal magasabb mint a korábbi prognózis. A fejlődő országok esetében nem változtattak a 4,5 százalékos növekedési előrejelzésen.

A Világbank vezére, Jim Yong Kim szerint is biztató, hogy széles alapokon nyugszik a növekedés, de nincs helye az önelégültségnek.

Ezt a lehetőséget kell kihasználni, hogy strukturális reformokat hajtsanak végre az országok, valamint az emberi erőforrásokba történjenek beruházások, amelyek növelik a termelés hatékonyságát, és csökkentik a mélyszegénységet.

Inflációs kockázatokra figyelmeztetnek 

A feldolgozóipar és a beruházások növekedésének köszönhetően a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság óta először nincsenek kihasználatlan kapacitások a világgazdaságban – áll a jelentésben.

Mindez az inflációs nyomás erősödéséhez és a kamatok emelkedéséhez vezethet. A tanulmány egyik szerzője szerint a tőzsdei árazások az 1929-es válság előtti szinteken vannak. A kötvénypiac szereplői pedig arra számítanak, hogy alacsonyak maradnak hozamok az alacsony infláció miatt.

A világbanki jelentés a kockázatok között említi a munkaerő szűkösségét, a kereskedelmi korlátozások bevezetését, valamint a geopolitikai feszültségek kialakulását.

Gyorsabb növekedés az eurózónában és Kínában

A Világbank 2,2 százalékról 2,5 százalékra emelte az Egyesült Államok idei gazdasági növekedésével kapcsolatos várakozását, míg jövőre 2 százalékos gazdasági bővüléssel számol.

A Világbank jelentősen javított az euróövezet idei GDP-bővülési előrejelzésén: 1,6 százalékról 2,1 százalékra emelte, míg a jövő évit 1,5 százalékról 1,7 százalékra módosította. Kína esetében a Világbank csupán minimálisan változtatott az idei évre vonatkozó előrejelzésén, 6,3 százalékról 6,4 százalékra, jövőre pedig változatlanul 6,3 százalék gazdasági növekedést vár.

A washingtoni székhelyű szervezet továbbra is 1,7 százalékos idei és 1,8 százalékos jövő évi orosz gazdasági bővüléssel számol.
Közép-Európa esetében a Világbank azzal számol, hogy a tavalyi 4,7 százalékos GDP-növekedés 3,2 százalékra mérséklődik 2020-ra, különösen Magyarország, Lengyelország és Románia gazdasági növekedése lassul.