A vártnál kedvezőbb lett a tavalyi hiány

 

Az uniós módszertan szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya a 2,4 százalékos célnál kedvezőbb lett, 2 százalék körül alakulhatott tavaly, az államadósság pedig 1,5 százalékponttal tovább csökkent – jelentette be Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár. A pénzforgalmi hiány decemberben 335 milliárd, éves szinten pedig 1974 milliárd forint volt.

Banai Péter Benő az adatközlés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hiány és az államadósság alakulását a kedvező reálgazdasági folyamatok határozták meg, így a várhatóan 4 százalék feletti GDP-bővülés, a 10 százalék feletti reálbér-növekedés, illetve a foglalkoztatottak számának emelkedése.

Az államtitkár megjegyezte: amennyiben az EXIM kitettségeit a kormány álláspontjának megfelelően a kormányzati szektoron kívülre sorolják a brüsszeli vita lezárultával, akkor az év végi államadósság a GDP 72,4 százalékra mérséklődött a 2016 végi 73,9-ről. Az EXIM-mel együtt számított mutató a 76 százalékos szintről 74,5 százalékra csökkent – tette hozzá.

Az adócsökkentés ellenére nőttek a bevételek

Kiemelte, hogy az adóhatóság bevételei az adócsökkentések ellenére nőttek, 609 milliárd forinttal haladták meg a 2016-as szintet. Csak a foglalkoztatással kapcsolatos adóbevételek 340 milliárddal emelkedtek – tette hozzá.

A központi költségvetés pénzforgalmi hiánya 1973,9 milliárd forintot tett ki tavaly, ami GDP-arányosan 5 százalék felettinek felel meg – mutatott rá az államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy az európai uniós programok előfinanszírozása áll a viszonylag magas pénzforgalmi hiány hátterében.

A magyar állam hozzávetőleg ezer milliárd forinttal előlegezte meg az európai uniós projekteket, ezt az összeget ugyanakkor bevételként el kell könyvelni az uniós módszertan szerinti hiány számításánál – hangsúlyozta.

Az uniós programok összes kiadása 2555 milliárd forint felett volt, ami 466 milliárddal haladta meg a 2016-ost – mondta Banai Péter Benő. Ez a magas kiadás relatív alacsony bevétellel párosult: 1015 milliárd forint érkezett az államkasszába Brüsszelből 2017-ben, amiből 633 milliárdot decemberben utalt az Európai Bizottság – tette hozzá.

Banai Péter Benő

Magasabb kiadása keletkezett az államnak 2017-ben a lakástámogatások felfutásának köszönhetően is, 35,5 milliárd forinttal lett magasabb a lakástámogatások összege 2016-hoz képest – közölte az államtitkár. Életpálya modellekre, beruházási programokra, például a vizes világbajnokság megrendezésére 1074 milliárd forinttal többet költött az állam – tette hozzá.

A központi költségvetés helyzetét a kamatkiadások csökkenése segítette tavaly, 70 milliárd forinttal alacsonyabban alakultak a nettó kamatkiadások 2017-ben – jegyezte meg az államtitkár.

Az államtitkár szavai szerint a kedvező reálgazdasági folyamatok jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy a hiány 2018-ban 2,4 százalék alatt maradjon és az államadósság tovább csökkenjen. Kérdésére elmondta, hogy a jövő évi költségvetést az elmúlt két évvel ellentétben nem az Országgyűlés tavaszi, hanem őszi ülésszaka során célszerű elfogadni technikai okok, a parlamenti választások miatt.

Uniós előfinanszírozás miatt nőtt a pénzforgalmi hiány

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint a tavaly decemberi 334,9 milliárd forintos hiánnyal 1973,9 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárta az elmúlt évet az államháztartás központi alrendszere. A 2016-os decemberi hiány 908 milliárd forint volt, így a teljes éves deficit 848 milliárd forint volt. A módosított pénzforgalmi hiánycél 1200,8 milliárd forint volt 2017-re.

Az NGM rövid közleménye szerint a központi költségvetés 1904,2 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 142,2 milliárd forint hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 72,5 milliárd forint többletet értek el tavaly.

Fegyelmezett gazdaságpolitika

A 2 százalék körülire tehető tavalyi államháztartási hiány visszaigazolja az eddigi gazdaságpolitikai döntések helyességét – mondta Banai Péter Benő kedden a köztévében. A fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően több száz milliárd forintot sikerült megtakarítani, amit a kormány “átfordított” többek között a családok támogatására – mondta az államtitkár, aki hozzátette, hogy Magyarország az egyetlen uniós ország, amely 2011 óta minden évben csökkentette az államadósságát.