Hétpróbás csalók, akik máig hirdetik a tevékenységüket

 

Az M1 Kosár magazinjának év végi adásában bemutatták az idei műsorok fontosabb „átverős” történeteit. Összegyűjtötték, hogyan kerülhetjük el, hogy csalók csapdájába sétáljunk és azt is, mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj.

Sok van a vállalkozó rovásán

Kornyik Kálmán vállalkozóra és cégére sok néző panaszkodott az idén. Többen rendőrségi feljelentést is tettek ellene, ám ő ennek ellenére hirdeti a munkáját.

„Mintha idehányták volna. Kinyitom az ablakot és a fűtéscsőtől nem nyílik ki derékszögig sem. Azt mondta, hogy a csövet biztosan utólag raktuk ide” – panaszkodott az egyik károsult a Kosár magazinnak, amely meg is kereste a cégvezetőt ez ügyben. Kornyik Kálmán megmagyarázta: „Attila megkért minket, hogy egy alkatrészt ne oda tegyünk, ahova rendeltetési helye szolgál” – mondta.


A vállalkozónak sok más ügy van a rovásán, volt például, akitől 500 ezer forintnyi előleget vett át, de a munkát soha nem végezte el. Az Építkezők Országos Egyesületénél negatív listán szerepel a vállalkozás, ezenkívül NAV-, illetve bírósági végrehajtás is indult ellene.

A Kosár egyik nézője néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy őt is megkárosította Kornyik Kálmán – csakhogy már más cégnév alatt.

Fontos, hogy soha ne fizessünk előre mindaddig, amíg a vállalkozó fel nem mutat valamilyen eredményt a munkával kapcsolatban – hívták fel a figyelmet a Kosár műsorában.

Amikor a csaló oszt tanácsot arról, hogyan kerüljük el a magafajtákat

A Kosár többször is forgatott a könyvében a sikeres ingatlaneladás fortélyait bemutató Rák Edittel, akivel kapcsolatban szintén érkezett panasz. Az üzletasszony több millió forinttal tartozik a károsultnak, aki szerint ugyanakkor vidéken házat bérel, autóval jár, de nincs a nevén ingatlan.

A végrehajtó szakértő szerint ez tipikus helyzet: ha valaki nem akar fizetni, akkor mindent megtesz azért, hogy ne lehessen behajtani rajta a tartozást.

„Azt gondolom, az a célravezető, ha a károsultak együttműködnek a végrehajtóval. A jogköre és a lehetősége is megvan ugyanis arra, hogy bármilyen eszközzel behajtsa a követelést, és a kötelezett vagyoni javát lefoglalja, legyen az a fizetése, akár bankszámla, gépjármű, bútor vagy végső soron az ingatlan” –  mondta Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Az adósok viszont gyakran mellébeszéléssel kezdik, éppen mint Rák Edit ingatlantanácsadó. A magazin egyik panaszosa hívta fel figyelmet elszámolási vitájukra.

„Egy ma beérkező összegből este továbbítom az esedékes tartozásomat. Sikerült összeraknom az utalásos dolgokat ebben a kellemetlen helyzetben” – ígérte a károsultnak írt levelében Rák Edit, aki ellen ebben az ügyben már végrehajtás van folyamatban. Tanácsait mindazonáltal továbbra is osztja az interneten arról, hogyan lehet elkerülni a csalókat.

Rák Edit nem reagált a Kosár megkeresésére.

A munkáltató hazudik?

Papp Zsuzsanna későn tudta meg, hogy nincs bejelentve abba a halászteleki cukrászdába, ahol nagyjából egy évig dolgozott cukrászként.

„Azt mondta, hogy én nem dolgoztam nála, és meg is fenyegetett, hogy fel fog jelenteni, hogy valótlanokat állítok” – mesélte a Kosárnak a károsult. Mellette szól az a telefonbeszélgetés, amelyet egykori főnökével folytatott, és amelyet a Kosár is bemutatott.

Fontos tudni, hogy néhány kattintással bárki ellenőrizheti a magyarorszag.hu-n, hogy munkahelyén valóban be van-e jelentve. Ha kiderül, hogy mégsem, akkor feljelentést kell tenni.

Egyik sem kerül pénzbe, sem a büntetőfeljelentés megtétele, sem pedig a NAV felé való bejelentés. Abban az esetben, ha ilyen eljárások mellett nem sikerül a felelősségre vonás, polgárjogi kártérítési igény indítható.

(Címlapkép: illusztráció)