Fiatalok versengenek innovációs ötleteikkel

 

Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait. Végső döntés jövő áprilisban születik.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait elbírálták: kilencvenkilenc fiatal (közülük tizennyolcan határon túliak) folytatja a kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakért. A huszonkét tagú szakmai zsűri a beérkezett pályázatok 65 százalékát kidolgozásra javasolta – tájékoztatott a Magyar Innovációs Szövetség. A szövetség az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna által, a 2017/2018-as tanévre meghirdetett 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága döntött a továbbjutó innovatív tervekről.

Jakab László, a Budapesti Műszaki Egyetem VIK dékánja vezetésével az alábbi szempontok szerint értékelték a témákat:

  • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
  • a kidolgozás alapossága, illetve tudományos értéke,
  • az eredmények észszerű és világos értelmezése,
  • megvalósítható-e 2017. március 30-ig,
  • a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

A 106 pályázat közül a zsűri 69 kiemelkedő, főként informatikai és fizikai problémák megoldását, illetve kidolgozását javasolta a második fordulóra. A végső döntést a zsűri 2018 április végén hozza meg. Nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amely képviseli Magyarországot 2018 szeptemberében az európai döntőn, Dublinban.
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.