Vidéken sok az új beköltöző, ám egyre kevesebb a szabad lakás

 

Felgyorsult a munkaerő vándorlása Magyarországon az utóbbi években. Egyre többen költöznek olyan városokba, ahol válogathatnak a munkalehetőségek között. A legnépszerűbb célpontok: a Dunántúl, Nyugat-Magyarország és Budapest. Van azonban egy bökkenő, lakást találni olykor nehezebb, mint munkahelyet.

Az utóbbi években számos hazai nagyvárosban valósultak meg olyan beruházások, amelyek rengeteg új munkahelyet teremtettek. A vállalatok igyekeznek oda települni, ahol még találnak, vagy ahova könnyebben csábíthatnak munkaerőt. A KSH 2016-os adatai szerint az országon belüli vándorlás legnagyobb nyertese Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye.

Tavaly például, ezer emberre közel 12 új beköltöző jutott Pest megyében. Míg Pest és Fejér megyében a nagyberuházások, addig Győr-Moson-Sopron régióban az új munkahelyeken kívül az osztrák határ közelsége is vonzó a dolgozni vágyók számára. A lakosság bővülése az ingatlanpiacra is hatással van: egyre szűkebb kínálat és emelkedő árak várják a beköltözőket.

Van munka, nincs lakás

Magyarországon sokan kettős helyzetbe csöppennek, ha úgy döntenek, hogy más városba költöznek egy jobb munkalehetőség miatt. A képzettségnek megfelelő munkahely megtalálása ugyanis ma már sokkal egyszerűbb, mint évekkel ezelőtt, a lakhatás kérdése azonban jóval bonyolultabbá vált. Az elképzelhető, hogy a dolgozók előbb találnak munkát, mintsem lakást.

panelház - Béke tér - XIII. ker. - panelprogram

Napjainkban a legnépszerűbbek a többszobás panellakások Fotó: MTI

Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképének adatai szerint, Székesfehérváron az elmúlt egy évben átlagosan 11 százalékkal növekedtek az árak és 2017-ben megközelítik a 250 ezer forintot. Nincs ez másként egy hasonlóan népszerű célpont, Sopron esetében sem. Itt ugyanis egy év alatt 12 százalékkal, átlagosan 300 ezer forintra nőtt egy négyzetméter ára. Sopron az Ausztriába ingázók számára is igen vonzó, ezért a kiadó lakások szinte azonnal gazdára találnak, annak ellenére is, hogy egy két szobás panellakás bérleti díja akár 120 ezer forint is lehet havonta.

Az ingázó munkavállalók számára az osztrák határ közelsége teszi Sopront igazán vonzóvá. A nyugati szomszédainkhoz naponta átjárók közül legtöbben, lehetőségeikhez mérten, először lakásbérlésben gondolkodnak” – véli Pfandler Károly. Az OTP Ingatlanpont soproni irodavezetője hozzátette: „A lakást vásárlók elsősorban befektetési céllal keresnek ingatlant a piacon. A legnépszerűbbek a többszobás panellakások. A megnövekedett keresletet egyelőre nem tudja követni a kínálat, annak ellenére, hogy folyamatosak az építkezések. Aki Sopronban vagy Ausztriában szeretne munkát vállalni, annak azt javaslom, hogy mielőtt elígérkezne valahova, mindenekelőtt keressen fel ingatlanszakértőt, aki segít a megfelelő lakás megtalálásában.”