Akár 75 százalékos is lehet a foglalkoztatás Magyaroszágon

 

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20–64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon, amivel eléri az Európai Unió által 2020-ra kitűzött célt a korosztály foglalkoztatási arányát tekintve – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter Budapesten, sajtótájékoztatón.

Közölte: Magyarország már most 73 százalék feletti arányt tud felmutatni, szemben az Európai Unió 70-71 százalékos átlagával. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette: Magyarországon egyetértés van abban, hogy a segély helyett munkát alapelvet kell érvényesíteni. Aki akar és tud, az dolgozhasson, találjon munkát, és ez meg is érje neki – közölte.

Az elv alkalmazásának már látszanak az első eredményei, soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most – mondta az államtitkár. Dömötör Csaba emlékeztetett: 2010-ben, amikor a kormány hivatalba lépett, az egyik legsúlyosabb probléma a munkanélküliség volt, a munkanélküliek aránya ekkor megközelítette a 12 százalékot.

Így mintegy 500 ezren jelentkeztek munkanélküli segélyért. Ám sok ember munkájának és az e területen hozott célzott intézkedéseknek köszönhetően a hét és fél éves munka eredményeként Magyarország foglalkoztatási mutatói ma már jobbak az uniós átlagnál – tette hozzá. Jelezte: az egyik legfontosabb intézkedés a munkahelyvédelmi akció volt, amely több mint 900 ezer ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget. Ezt a programot a DK, az LMP és az MSZP nem szavazta meg – emlékeztetett.

A közmunkaprogram is beváltotta a hozzáfűzött reményeket

Megemlítette, hogy a közmunkaprogram is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, olyan embereknek biztosított munkalehetőséget, akik korábban nem jutottak munkához a munkaerőpiacon. Azóta sokan már a piaci szférában is el tudtak helyezkedni – mondta. Jó eredménynek minősítette azt is, hogy a felére csökkent azon gyermekek száma, aki teljesen munkanélküli családban élnek.

Cseresnyés Péter a munkaügyi adatokat részletezve elmondta: a munkavédelmi akció a munkahely megtartásában segít, és a munkába állást támogatja. Az akciónak köszönhetően a munkaadóknál mintegy 580 milliárd forint maradt a kedvezmények miatt.

Emellett az ifjúsági garancia szintén jelentős program, amely azon fiatalok foglalkoztatását segíti, akik koruknál fogva sokszor tapasztalatlanságuk, illetve végzettség hiánya miatt nem kapnak munkát. Ez a program mintegy hatvanezer fiatal elhelyezkedést segítette, jelenleg is húszezren vesznek részt képzésben – tette hozzá.

Kifejtette, egy másik jelentős program a 25 év feletti, általában tartós munkanélküliek elhelyezkedését segíti. Ennek a programnak a keretösszege több mint 200 milliárd forint, és jelenleg mintegy hatvanezer embert támogatnak a program a révén. A képzésbe bevont emberek száma mintegy harmincezer – mondta az államtitkár.

A többi között ezeknek a programoknak is köszönhető – emelte ki –, hogy míg 2010-ben a Magyarországon foglalkoztatottak száma nem érte el a 3,8 milliót, addig most 4,45 millió a foglalkoztatottak száma. Elmondta, számuk 1990 óta nem volt olyan magas, mint most, több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az utóbbi években.

Biztatónak nevezte, hogy a versenyszférában több mint 560 ezren tudtak elhelyezkedni. Így a munkanélküliségi ráta Magyarországon most 4 százalékos – 183 ezer munkanélküli van –, ami uniós összevetésben is igen kedvező – mondta Cseresnyés Péter.