Varga: A kormány intézkedései a gazdaság szereplőit erősítik

 

A kormány intézkedései a gazdasági szereplők erősítését szolgálják, a tavaly kötött, hat évre szóló bér- és adócsökkentési megállapodás beváltotta a reményeket - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Vállalkozók Napján.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) rendezvényén a nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy január elsejétől egységesen 9 százalékra csökkent a társasági adó, amely a legalacsonyabb szint az Európai Unióban. A vállalkozók szociális hozzájárulása az előző évi 27 százalékról az idén 22 százalékra csökkent, jövőre pedig 19,5 százaléka mérséklődik, a megállapodás végére pedig 11,5 százalék lehet. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány jelentősen segítette a vállalkozások működését – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető kijelentette: folytatni kell az adók és az állami bürokrácia csökkentését. Elmondta, hogy az adóhivatal az idén 3,8 millió adóbevallást készített el, és cél az, hogy az adóhivatal a kkv-k számára is elkészítse az bevallást. Bár még ennek a folyamatnak az elején járnak, fontos lépés az online számlarendszer bevezetése – jegyezte meg.

Borbély Károly, a Mizsei Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezető tulajdonosa átveszi Az év vállalkozója kitüntetést Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől és Demján Sándortól, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökétől (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Borbély Károly, a Mizsei Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezető tulajdonosa átveszi Az év vállalkozója kitüntetést Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől és Demján Sándortól, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökétől (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Varga Mihály beszélt arról, hogy a gazdasági növekedéshez szükségesek a  beruházások és a jól képzett munkaerő, ezért folytatni kell a képzési rendszer finomítását. Rámutatott arra, hogy Magyarországon 60 ezer üres álláshely van, tartalékot jelent a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra vezetése, a nők, az idősek, a fiatalok foglalkoztatási lehetőségének nagyobb kihasználása, a részmunkaidő elterjesztése.  A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy szükség van a bérfelzárkóztatásra. A bérek növekedésének köszönhetően hatvan hónapja növekszik a kiskereskedelmi forgalom, és jelentős a lakossági megtakarítás – jelezte.

 

A kormány elkötelezett a köztehercsökkentés, a munkahelyvédelmi akcióterv és az iparosítási program folytatása mellett, és segíti a kkv-k digitális átállását – szögezte le Varga Mihály. Hozzáfűzte: a Nemzeti Versenyképességi Tanács fontos lépéseket tett a versenyképesség javításáért, és a jövőben is arra törekszik, hogy az üzleti környezet támogató legyen.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy érdekképviseletként a mindenkori, demokratikusan megválasztott kormánnyal párbeszédre törekednek. A tárgyalásokon a VOSZ mindig a pénzügyi egyensúlyt tekintette és tekinti fontos szempontnak. Felidézte, hogy 2006-ban javasolták, a költségvetés jelentős túllépéséért feleljen a miniszterelnök és a pénzügyminiszter A VOSZ elnöke elmondta, a választások után kérni fogják, hogy a kormány a 350 ezer felesleges állami alkalmazottat építse le.

A Vállalkozók Napján kitüntetéseket adtak át. Az Év Vállalkozója elismerésben 68-an részesültek üzleti tevékenységükért, a VOSZ elnökségének döntése alapján. A nemzetgazdasági miniszter elismerő oklevelét egy vállalkozó vehette át, Magyar Gazdaságért Díjban 9-en részesültek.