Bubenkó: Folyamatosan növekvő kereskedelmi forgalom

 

A Black Friday-jel elindul a karácsonyi bevásárlási roham – a magyarországi kereskedelmi forgalom helyzetével kapcsolatban Bubenkó Csabát, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének az elnökét kérdezték a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Bubenkó Csaba a „globális költekezés ünnepének” nevezte a Black Friday-t, majd emlékeztetett: ma Magyarországon több mint 50 hónapja folyamatosan nő a kereskedelmi forgalom.

A szakszervezet elnöke, az európai viszonyokhoz képest is elismerésre méltó eredmények mellett megjegyezte: a kereskedelmi szektorba jelenleg további 30-40 ezer dolgozóra lenne szükség, azon belül is az élelmiszerkereskedelem területén érezhető a hiány.

„A kereskedelmi szektorban elindult béremelések azonban próbálják ezt a helyzetet kompenzálni” – mondta Bubenkó Csaba.

Nyíregyháza, 2016. november 25. Sorban állnak a vásárlók a fekete péntek (Black Friday) napján az egyik elektronikai áruházban, Nyíregyházán 2016. november 25-én. A fekete péntek csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek - idén november 25-e - elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők. Egyre több üzlet csatlakozott Magyarországon is a fekete péntekhez. MTI Fotó: Balázs Attila

Sorban állnak a vásárlók a fekete péntek (Black Friday) napján az egyik elektronikai áruházban, Nyíregyházán (MTI-fotó: Balázs Attila)

Problémát jelent a szakemberek hiánya

Sok olyan terület van ahol fontos a szakirányú végzettség, egy komoly kereskedelmi vállalkozásnál, ahol igényli a vásárló, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon a termékről, problémát jelent a szakember hiánya – fogalmazott a szakszervezet elnöke.

Egyéb területeken, kasszáknál vagy az árufeltöltésnél már könnyebb pótolni az emberhiányt, diákmunkásokkal például – tette hozzá.

Saját rendszerükön belül is képzik a dolgozókat a vállalatok

A szakmai képzésekkel kapcsolatban Bubenkó Csaba elmondta: az eladó-, vagy a boltvezetői képesítés OKJ-s tanfolyam elvégzésével megszerezhető, de vannak olyan vállalatok, akik a saját rendszerükön belül is képzik a munkavállalókat.

Bubenkó Csaba példaként említette, hogy logisztikai központokban a targonca-, vagy gépkocsivezetői jogosítvány megszerzéséhez hozzásegítik a dolgozót, ezek a területek azonban nem a vásárlók, hanem az áruház kiszolgálását célozzák meg.

A szakszervezet elnöke azokat a tanfolyamokat, átképzéseket és belső képzéseket hiányolja, amelyek kifejezetten a vásárlókkal való foglalkozást segítenék.

Sokan a kiszámíthatatlanság hagyják el az ágazatot

Bubenkó Csaba szerint a kereskedelmi ágazatban évtizedeken keresztül mesterségesen alacsony szinten tartották a béreket, ami szintén hozzájárult a szakemberhiány problémájához.

„A kereskedelmi területen dolgozók azt látják, hogy más ágazatban, hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalók – betanított-, vagy segédmunkások – 20-30 százalékkal többet keresnek, ezért van Magyarországon például egy ipari parknak elszívó ereje” – vélekedett a szakszervezet elnöke.

Sokan a kiszámíthatóság miatt mennek el inkább egy szalagmunka mellé dolgozni, ott hétfőtől péntekig tart a munkahét, míg a kereskedelemben a hétfőtől vasárnapig tartó beosztás nem teszi vonzóvá az ágazatot – tette hozzá Bubenkó Csaba.