Ez lehet a gazdaság versenyképességének a kulcsa

 

Magyarországnak jól működő nemzeti innovációs rendszerre van szüksége, mert gazdaságának hosszú távú versenyképessége jelentős részben ettől függ - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke Budapesten, a Magyar Innovációs Klub találkozóján.

Kifejtette, hogy az innovációs rendszer sikere öt kulcsfontosságú tényezőtől – a felkészült szakemberektől és a tudományos háttértől, a stabil és ösztönző szabályozási rendszertől, a hatékony intézményrendszertől és infrastruktúrától, a támogató gazdasági és szolgáltató környezettől, valamint az átlátható és kiszámítható pályázati finanszírozástól – függ.

Kiemelte, hogy Magyarország nemzetközi kitettsége jelentős, helyzetét meghatározza, hogy milyen mértékben tud bekacsolódni a nemzetközi munkafolyamatokba. Pálinkás József ismertette, hogy a strukturális alapokból 2018-ban kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi) célokra összesen 316 milliárd forint áll rendelkezésre, míg 2015 és 2017 között a támogatások összege megközelítette a 600 milliárd forintot.

Növelni kell az innovációs célú kiadásokat

Az NKFI Hivatal elnöke szerint 2019-ben növelni kell az innovációs célú kiadásokat a beszerzett eszközök további működtetése, a már létrejött beruházások hatékony kiaknázása érdekében.

Pakucs János,  a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a találkozón kiemelte, hogy az innováció – amint azt a Nobel-díjas Gábor Dénes csaknem fél évszázada megfogalmazta – gazdasági és társadalmi szempontból is hasznos kutatásfejlesztési eredmény. Hozzátette, hogy az elmúlt 25 évben – a Magyar Innovációs Nagydíj megalapítása óta – a magyar innovációk körülbelül ezer milliárd forint többleteredményt termeltek.

Pakucs János ismertette a XXVI. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát, amelyet a Magyar Innovációs Alapítvány a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen, az NKFI Hivatal támogatásával, valamint a Földművelésügyi Minisztériummal,a Nemzetgazdasági  Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve hirdetett meg.

A pályázatra a 2017-ben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot elérő vállalkozások indulhatnak.  A legjelentősebb innovációs teljesítményeket ipari, agrár, környezetvédelem és fejlesztési kategóriában, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának innovációs díjával ismerik el.

A 2015. január 1. után alapított vállalkozások a Magyar Innovációs Szövetség 2017. év legjobb startup vállalkozása díját nyerhetik el. Az elbírálás során az elért többleteredmény, többletárbevétel és az egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett az innovációk eredetiségét, újszerűségét, társadalmi hasznosságát is értékelik.  A pályázatok beadási határideje 2018. február 14. 17 óra.