Tízéves program a szakképzési intézmények felújítására

 

Minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a kormány a szakképzés folyamatos fejlesztését és biztosítja a szakmatanulás rangjának megfelelő környezetet, ezért a kormány idén egy tízéves intézményfejlesztési programot indított az iskolák felújítására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Kiemelt cél a szakképzés minőségének fejlesztése – jelentette ki Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, a szakképzési törvény módosításaival tovább bővülnek a szakképzést választók lehetőségei, rugalmasabbá válik a képzési rendszer, és még inkább a gazdaság igényeihez igazodik az elérhető ismeretek köre, emiatt a kormány idén egy tízéves intézményfejlesztési programot indított az iskolák felújítására.

Varga Mihály a Raul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola új épületének átadóján, az Európai Szakképzési hét nyitórendezvényén közölte, hazánk ma már olyan ország, ahol lényegében mindenki, aki dolgozni akar, talál munkahelyet.

Mint mondta, 2010 óta több mint 700 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, így több mint 4 millió 400 ezer embernek van munkája, amire több mint 25 éve nem volt példa. Varga Mihály emlékeztetett: ma már Magyarország a régió egyik leggyorsabb ütemben fejlődő állama, az év első felében a gazdaság teljesítménye több mint 14 százalékkal haladta meg a 2013 első hat hónapjában mért szintet.

szakképzés - duális szakképzés - mérnök - tanműhely - tanuló

A szakképzési törvény módosításaival tovább bővülnek a szakképzést választók lehetőségei (Stockphoto)

A tárcavezető kiemelte, az egészségügyi ellátás színvonalának emelésére a rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárdos fejlesztést valósítottak meg. Az ápolók, szakorvosok, szakgyógyszerészek béremelésére korábban 300 milliárd forintot, 2016 szeptemberétől 2017 végéig pedig újabb 100 milliárdot fordítanak. Az ápolók alapbére pedig 2019-re átlagosan 65 százalékkal lesz magasabb – tette hozzá.

A Raul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola új épülete mintegy 3 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósult meg. Hozzátette, a szakképző intézmények állagmegóvására tízmilliárd forintot különített el a kormány. A felújítási programmal Magyarország Portugália példáját követi, ahol az összes szakképzési intézmény állagmegújítása megtörtént – hangsúlyozta a miniszter.